пʼятниця, 03 липня 2015 13:15

В Ізраїлі під час ремонту знайшли басейн, якому 2 тисячі років

Єрусалимська сім'я, яка живе в районі Ейн Карем, вирішивши провести ремонт своїй вітальні, несподівано знайшла під підлогою цікавий археологічний об'єкт. Внизу виявилися кам'яні сходи. Вони вели до зробленого в скелі і ретельно оштукатуреного заглиблення. Це виявилася міква - особливий басейн, який використовувався для ритуальних обмивань. Вона була споруджена в епоху Другого храму. Міква має розміри 3,5 на 2,4 метра і глибину 1,8 метрів.

Цікаво, що мешканці будинку побоювалися контактувати з владою і тільки через кілька років після свого відкриття повідомили про нього в Управління Ізраїлю у справах старожитностей. До цього вони зробили над підземеллям дерев'яний настил і продовжували жити над ним. Дослідивши мікву, археологи знайшли всередині фрагменти керамічного і кам'яного посуду, що дозволило уточнити дату підземної споруди - I століття нашої ери. Також міква зберегла сліди пожежі, які вчені співвідносять зі зруйнуванням Єрусалиму під час придушення римлянами іудейського повстання (70 рік).

Обмивання в мікві, згідно з приписами іудаїзму, було необхідне для усунення ритуальної нечистоти перед відвідуванням храму. Також подібне обмивання відбувалося під час переходу в іудаїзм. Існували ретельно розроблені приписи, що стосуються будівництва мікви і наповнення її водою. Відповідність цим приписам в Єрусалимі контролювали особливі посадові особи. Згідно з книгою Йосипа Флавія "Іудейські старожитності", в епоху Другого храму в місті було побудовано безліч таких басейнів для потреб численних паломників, які прибували в Єрусалим в дні свят Песах, Шавуот і Суккот.

Згідно з християнською традицією, нинішній район Ейн Карем ототожнюється з місцем, яке євангеліст Лука називає "місто Юди" (1:39), де жили Захарія та Єлизавета - батьки Іоанна Хрестителя. Там сталася зустріч вагітної Єлизавети і Марією, там же народився Іоанн Хреститель. Археологічні знахідки в районі Ейн Карем є рідкісними і фрагментарними, що робить знайдену мікву особливо цінною. Аміт Реєм, археолог Єрусалима, каже, що відкриття підтверджує припущення про існування поселення в Ейн Карем в епоху Другого храму.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі під час ремонту знайшли басейн, якому 2 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути