пʼятниця, 03 квітня 2015 10:33

В Іспанії знайшли поховання жінки, якому 18 тисяч років

В Іспанії знайшли поховання жінки, якому 18 тисяч років
Щелепа жінки, похованої в печері Ель-Мирон. Фото: Lawrence Guy Straus

У печері Ель-Мирон (El Mirón) на півночі Іспанії вчені виявили поховання жінки, зроблене приблизно 18700 років тому. Воно належить до мадленської археологічної культури пізнього палеоліту. Хоча пам'ятки цієї культури неодноразово знаходили на території Іспанії (до них належать, наприклад, знамениті малюнки печери Альтаміра), поховання цього періоду в Іспанії знайдено вперше.

Жінку, поховану в печері Ель-Мирон, назвали "Червоної Дамою" через червону охру, якою одноплемінники прикрасили її останки. Вона померла у віці 35 - 40 років і була похована в бічній камері в задній частині печери. Перед могилою знаходиться блок вапняку, де знайдене гравірування з повторюваним V-подібним мотивом. У деяких із зображених на камені ліній Лоренс Штраус схильний бачити спробу зобразити жіноче обличчя.

Скелет зберігся лише частково, знайдено близько 100 кісток. На лівій великій гомілковій кістці знайдені сліди зубів хижака, ймовірно, вовка чи собаки. Вчені визначили, що вони були нанесені вже після того, як тіло почало розкладатися. Після цього, низку кісток, як вважають дослідники, забрали з могили для перепоховання в іншому місці. Решту кісток знову обробили охрою і поховали.

Цікаво, що люди, які поховали "Червону Даму", використовували для поховання охру не з місцевих джерел. Застосування червоної охри в похованнях характерно для палеоліту в Євразії і свідчить, на думку вчених, про наявність певних духовних уявлень і обрядів.

Марія-Хосе Іріарте-Чіапуссо (María-José Iriarte-Chiapusso) і Альваро Аррісабалага (Alvaro Arrizabalaga) з Університету Країни Басків вивчили пилок рослин, знайдений в місці поховання. Як виявилося, там було незвично багато пилку рослин родини лободових (Chenopodiaceae). Зазвичай пилок цих рослин не характерний для печерних поселень палеоліту, тому припускають, що їхні квіти спеціально використовували для прикрашання могили.

Археологічними роботами в печері Ель-Мирон протягом багатьох років керують Лоренс Штраус (Lawrence Straus) з Університету Нью-Мексико і Мануель Гонсалес Моралес (Manuel González Morales) з Кантабрійського університету.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії знайшли поховання жінки, якому 18 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути