Ексклюзиви
четвер, 05 березня 2015 13:04

В Єгипті знайшли гробницю, якій понад 3,5 тисяч років
6

Фото: zn.ua

На західному березі Луксора в Єгипті археологи знайшли гробницю "воротаря Бога Амона" (верховний жрець - ред.), вік якої близько 3,5 тисяч років. Про це повідомляє Cairo Post з посиланням на Міністерство старожитностей Єгипту.

Гробниця була відкрита експедицією Американського дослідницького центру в Єгипті (ARCE) під час розчищення і реставраційних робіт у гробниці неподалік на місці некрополя Шейх Абд ель-Курна.

Виходячи з написів на стінах, дослідники встановили, гробниця належить Аменхотепу, прислужнику бога сонця Амона. На кольорових розписах, окремі фрагменти яких дуже добре збереглися, показано, як він разом з дружиною здійснює підношення богам, а також звичайні щоденні побутові сцени полювання або ведення сільського господарства.

Сама гробниця має T-подібну форму, приблизно 5 метрів завдовжки і 1,5 метра в ширину.

7 січня в Єгипті знайши гробниця фараона Себекхотепа I, який правив Єгиптом в 1730-х роках до нашої ери, за часів так званого Другого перехідного періоду. Крім гробниці під час розкопок в Абідосі (близько 450 кілометрів на південь від Каїра) американські археологи виявили також фрагменти стародавніх каноп (посудин, які використовувалися для зберігання нутрощів небіжчиків перед бальзамуванням) і численні предмети з золота, які ймовірно належали Себекхотепу.

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті знайшли гробницю, якій понад 3,5 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути