Ексклюзиви
понеділок, 03 червня 2013 17:56

"Українські повстанці сподівались на Третю світову", - історик

"Українські повстанці сподівались на Третю світову", - історик
Фото: history.ui.ua

Після закінчення Другої світової бійці та командування УПА й ОУН очікувало початку Третьої світової, щоб добитись незалежності для України.

Про це розповів львівський історик Микола Посівнич.

"Українські повстанці сподівались, що під час Третьої світової війни вони зможуть зреалізувати свій потенціал, що мали на початку 1945 року, - сказав Посівнич. - Їхні сподівання були оперті на тому, що навіть у приватних розмовах і аналізуючи радянську пресу, Сталін говорив, що через 10-15 років, коли відновить свій природній ресурс, то зможе далі вести війну й дотиснути Європу, не зупиняючись на межах поділеної Німеччини".

У концепції визвольного руху українських повстанців, зокрема ідеологів Петра Полтави й Осипа Дяківа Горнового було те, що західні демократії не вдадуться до безпосередньої війни з Радянським Союзом, адже вони бачили, що будуть великі втрати. І фактично ця війна була б без переможців.

"Саме тому концепція українських націоналістів будувалась на оперті на європейські нації, котрі найбільше постраждали у Другій світовій війні , - пояснив історик. - Вони хотіли боротись разом з поляками, прибалтійцями, угорцями, чехами й словаками. Хотіли створити концепцію дійсно демократичної нової Європи й тим самим здобути незалежність тих країн, що були окуповані Радянським Союзом".

Згідно попередніх договорів, коли радянські війська вступили у східну Європу, то мали скластись перехідні уряди й народи мали визначити свою подальшу долю. Це було обумовлено занадто агресивною політикою СРСР щодо навколишніх етносів.

"Ще в часи імперської Росії Суворов говорив, що "Де ступила нога руского солдата, там навіки буде наша влада", - цитує Посівнич. - Зманіпулювавши тими урядами народної демократії, СРСР практично встановив диктатуру комунізму".

"Ідеологи ОУН і УПА вбачали саме у національних революціях повалення СРСР і встановлення на їх руїнах нових національних держав, - зазначив чоловік. Фактично, під час Оксамитових революцій 1989 року план повстанців, якщо подивитись їхні публікації 1949-1950 року, яскраво втілився. На думку Степана Бандери, Ярослава Стецька, Степана Ленькавського, саме національне питання поряд з економічним будуть двома факторами, що завалять Радянський Союз".

Зараз ви читаєте новину «"Українські повстанці сподівались на Третю світову", - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути