Ексклюзиви
середа, 28 травня 2014 14:50

"Україна нагадує Чехію після повалення комунізму" - чеський історик
3

Павел Жачек - чеський дослідник, академік

На зустрічі "Подолання наслідків тоталітаризму: Чого Україна може навчитись в Чехії?" взяли участь в обговоренні Павел Жачек, чеський академік, та директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Павел Жачек приїхав в Україну поділитися досвідом, щоб наша держава не повторила чужих помилок. Він зазначив, що після падіння комунізму Чехія опинилась у схожій ситуації, як українці зараз.

Чеський академік займається розслідуванням злочинів комуністичного режиму Чехословаччини. Він поділився досвідом відкриття архівів СБУ, адже це важливо для демократичної держави.

Процеси трансформації у всіх державах дуже схожі, нова еліта зустрічається з однаковими проблемами. В Чехії досить довго тривали дискусії, чи скасовувати комуністичну партію, чи відкривати архіви.

"Для відкриття архівів велике значення має, хто при владі", - вказав Павел Жачек, і додав: "Закон про люстрацію - це погана назва, я б його назвав Законом про охорону держави".

Прийнятий у Чехії Закон про люстрацію в 1991 році був категоричним, адже вказані особи не могли обіймати більше високих посад. Під люстрацію не потрапили співробітники розвідки і прикордонники, про що зараз жалкують у Чехії, адже цього не вистачало.

Володимир В'ятрович наголосив, що українська влада проводила політику обмеження до архівів. До архіву СБУ закрили доступ. Історикам радили займатись дослідженням здобутків радянської епохи.

"Правління В.Ф. Януковича намагалось реабілітувати радянське минуле. В Україні з'явились політичні в'язні, цензура, заборона мітингів. Закони, прийняті 16 січня 2014 року перетворювали Україну в диктатуру, намагались реалізувати в Україні сценарій Росії", - сказав Володимир В'ятрович.

В ході дискусії обговорювалось питання про пропозицію скасування компартії в Українї, яке висунув уряд. Історики прийшли до висновку, що сучасна комуністична партія в Україні є ідеологічним наступником радянського комунізму.

Директор Українського інституту національної пам'яті додав, що на спеціальні пенсії в Україні виплачуються мільйони гривень тим людям, які приклали руку, щоб держави України не було на карті світу.

Зараз ви читаєте новину «"Україна нагадує Чехію після повалення комунізму" - чеський історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути