вівторок, 30 червня 2015 12:50

У столиці відкрили виставку "Українські молодіжні організації на еміграції"
10

25 червня у Київському міському будинку учителя відбулося відкриття документальної виставки "Українські молодіжні організації на еміграції". Виставку підготували до Дня молоді Центральний державний архів зарубіжної україніки та Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Після поразки національно-визвольних змагань 1917 – 1921 рр., а згодом після Другої світової війни, молодь, що опинилася поза межами рідної країни, виявила потребу об'єднуватися в різноманітні організації, союзи, спілки тощо. Подібна самоорганізація не лише посприяла культурно-освітньому вихованню юнацтва, а й дозволила молоді на еміграції виступити потужною рушійною силою у боротьбі за здобуття Україною незалежності.

На виставці репрезентовано архівні документи – статути, протоколи, звернення, листи, а також публікації української зарубіжної періодики, що дозволяють відтворити діяльність Пласту, Спілки української молоді (СУМ), Центрального союзу українського студентства (ЦЕСУС), Об'єднання демократичної української молоді (ОДУМ) та інших молодіжних організацій, які діяли впродовж ХХ ст. у Чехословаччині, Польщі, Німеччині, Канаді, США та інших країнах.

Особливу увагу викликають малюнки із пластового альбому та марки пластунів, листівки та афіші культурних заходів, що організовувалися молодіжними організаціями. Також на виставці представлені групові та індивідуальні фотографії членів Пласту, ЦЕСУСу, Союзу українського сокільства за кордоном, Української студентської громади в Варшаві та корпорації українських студентів "Чорноморе". Ці фотографії прикрашають сторінки численних друкованих видань українських молодіжних організацій на еміграції.

Крім цього, відвідувачі мають змогу ознайомитися із поетичними доробками молоді на еміграції, а також віршами, присвяченими українському студентству. Нариклад, з творами поета і журналіста Дмитра Геродота – "На варті", поета і громадсько-політичного діяча Б. Лисянського – "Велике щастя", молодого поета І. Федіва – "До бою життя!", "Молоде життя".

Виставка триватиме до 9 липня 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «У столиці відкрили виставку "Українські молодіжні організації на еміграції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути