Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2015 17:09

У Росії заявляють, що злочини Івана Грозного - це "вигадки"

У Росії заявляють, що злочини Івана Грозного - це "вигадки"
Іван Грозний

Російський історик-любитель Олександр Мясников стверджує, що іноземні вороги несправедливо очорнили постать Івана Грозного. Про це з посиланням на "The Wall Street Journal" повідомляється на сайті "InoPressa".

"Це була антиросійська кампанія. Це історія європейських піарників про те, що в Москві існує страшний тиран", - пояснив Мясников.

Виставка (йдеться про виставку "Моя історія. Рюриковичі", яка експонувалася в московському "Манежі" наприкінці 2014 року), яку допоміг організувати 60-річний Мясников, фінансувалася урядом, її відвідав президент. Мясникова запросили прочитати лекцію на щорічному кремлівському семінарі для регіональних чиновників, де їх знайомлять з лінією партії на найрізноманітніші теми.

Деякі вітрини виставки були ніби взяті з сьогоднішніх випусків новин. Так, в експозиції негативні відгуки про Івана Грозного названі "першою інформаційною війною в пресі Європи", що збіглася з санкціями після вторгнення царя на територію західного сусіда.

В інтерв'ю в лютому Мясников назвав виставку противагою російським музеям, де "панує нудьга". За словами організаторів, безкоштовну виставку відвідали сотні тисяч людей.

"На моніторах демонструвалися комп'ютерні реконструкції знаменитих битв. На внутрішню поверхню величезного купола проектувалися картинки. Можна було побачити, як одягалися і харчувалися люди, а також обмінні курси валют в 1014 році", - говориться у статті.

Найбільшу увагу привернув розділ про Івана Грозного. "Навіть у Росії його переважно вважають жорстоким тираном", - зауважує автор.

Зі свого боку, Мясников заявив, що Іван Грозний зробив багато поганого, але вбивство власного сина і винищення тисяч чоловік при атаці на Новгород - це "вигадки".

Зараз ви читаєте новину «У Росії заявляють, що злочини Івана Грозного - це "вигадки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути