середа, 29 червня 2016 14:50

У Польщі з'ясовують деталі "секретної макулатури"
2

28 червня Інститут національної пам'яті Польщі оприлюднив для журналістів та дослідників документи з дому вдови Войцеха Ярузельского.

"Напевно немає документів такої історичної важливості, як ті,що знаходилися в архіві генерала Чеслава Кіщака," - говорить Гжегож Вовк, історик з відділу публічної освіти Інституту національної пам'яті. Про це повідомляє WP HISTORIA.

"Якщо говорити про архіви генералів, то навіть не враховуючи справу "Болек", там було багато раніше невідомих матеріалів про Службу безпеки. Такі документи мають величезне значення для істориків. У випадку з приватним архівом Ярузельского такою справою могла бути папка "Вольскі", яку не виявили.

Ми не знаємо, чи Ярузельський знищив ці документи з своєї офіціальної картотеки, чи з ними трапилось щось інше, " - додає історик.

Серед оприлюднених документів, окрім вилучених фрагментів з архіву Міністерства національної оборони, записів та копій стенограм зустрічей 1988-1989 років у "Магдаленці", відомі також і документи про взаємодію Комуністичної партії Польщі з Комуністичною партією Радянського Союзу, "секретна макулатура" 1990 року та матеріали Центральної комісії партійного контролю Польської об'єднаної робітничої партії.

Гжегож Вовк звернув увагу на те, що Ярузельський сфальсифікував свою особову справу і ,передусім, скоригував записи, що стосувалися його військової служби. "Наприклад, він "прикрасив" свій внесок під час Другої світової війни . Аналіз матеріалів показує, що Ярузельський міг цілком "підправити" резюме, особливо ті фрагменти, які припадають на 1940-50-ті роки" - говорить історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі 6 мішків з документами Служби безпеки передали Інституту національної пам'яті

ЗМІ стверджували, що слідчий відділ ІНП шукав матеріали, що стосувалися секретного інформатора "Вольського" у роки сталінізму, яким міг бути Ярузельський. Президент Інституту національної пам'яті Лукаш Камінський підтвердив цю інформацію в одному з інтерв'ю.

"Звісно, слідство не може базуватися лише на одній конкретній справі, але це загальна проблема зберігання документів сторонніми особами. Втім, в архіві Кіщака папку "Вольські" також не виявили" - повідомляв ІНП.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі з'ясовують деталі "секретної макулатури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути