Ексклюзиви
понеділок, 03 жовтня 2016 12:08

У музеї виставили артефакти українських анархістів
5

У Запорізькому краєзнавчому музеї відкрили виставку "Запоріжжя на зламі імперій 1914-1921 років". Всі експонати нагадують про Першу світову війну та селянський рух під проводом Нестора Махна.

Виставка налічує понад 200 унікальних експонатів і повністю зайняла одну залу на 2-му поверсі музею. Про це повідомив портал Depo.Запоріжжя.

Автор: zp.depo.ua
 

"Тут представлені 220 унікальних експонатів. Усі вони розповідають про події часів Першої світової війни, що вплинули на політичне та громадське життя Олександрівська (колишня назва Запоріжжя. – ред.) та всього Запорізького краю", - зазначено в повідомленні.

Серед експонатів є автентичний "Четвертий універсал української Центральної Ради". Директор музею Михайло Мордовський розповів, що такі документи радянська влада забороняла тримати навіть у сховищах, вилучали. Втім, музей зберіг.

Автор: zp.depo.ua
 
Автор: zp.depo.ua
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До садиби діда Грушевського привезли експонати з 15 музеїв

Серед експонатів є унікальні речі політичного діяча Нестора Махна - бричка з кулеметом, гроші з цікавими підписами: "Годі, куме, не журись, в Махна гроші завелись".

Автор: zp.depo.ua
 

Запорізький колекціонер Леонід Петрашиш спеціально для виставки передав музею петлюрівські листівки та зброю тих часів.

Автор: zp.depo.ua
 

Відкриття експозиції "Запоріжжя на зламі імперій 1914-1921 років" присвятили 150-річчю від дня народження українського державного та політичного діяча, голови Центральної Ради Української народної республіки Михайла Грушевського.

Зараз ви читаєте новину «У музеї виставили артефакти українських анархістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути