пʼятниця, 19 грудня 2014 12:53

У Львові перепоховали останки Івана Федорова, українського друкаря ХVІ століття
16

Фото: Ярослав Тимчишин

Останки Івана Федорова (Федоровича), українського друкаря ХVІ століття, якого називають батьком українського букваря перепоховали у Львові у храмі Онуфріївського василіанського монастиря Української греко-католицької церкви.

Видатний інженер та друкар, Іван Федорович працював і мешкав у Львові. 15 грудня цього року минув 341 рік від дня його смерті. У 1574 році у Львові він надрукував першу східнослов'янську "Азбуку", оригінал якої зберігається у Гарвардському університеті.

Під час ремонтних робіт у 1971 році відомий мистецтвознавець Борис Возницький виявив поховання друкаря у монастирському храмі та одразу висунув гіпотезу, що останки належать Іванові Федоровичу. З того часу вони зберігалися у музеї давньої книги у Львові і лише через 43 роки вдалося провести експертизу. Дослідженнями, проведеними у Вроцлавському університеті, вчені підтвердили на 99 відсотків автентичність останків.

"Експертиза підтвердила, що померлий був людиною похилого віку, у кістках виявили вдвічі вищий вміст важких металів – кадмію, свинцю, олова, а на такі хвороби хворіли друкарі", – розповіла директор львівської Галереї мистецтв Лариса Возницька.

Похоронна процесія, у якій взяли участь представники усіх релігійних конфесій Львова, пройшла вулицями міста від храму Успіння Пресвятої Богородиці, де працював Іван Федорович до монастиря Св. Онуфрія. Перепоховали останки друкаря і ще трьох людей, серед них, ймовірно, його сина, у церкві Онуфріївського монастиря, де й було знайдене поховання.

Зараз ви читаєте новину «У Львові перепоховали останки Івана Федорова, українського друкаря ХVІ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути