Ексклюзиви
пʼятниця, 13 січня 2017 18:06

У Львові ніколи не святкували Нового року - історик

У Львові ніколи не святкували Нового року - історик
lvivpost.net

Старий Новий рік чи свято Маланки у Львові ніколи не святкували. Про це Gazeta.ua розповів львовознавець Іван Радковець.

"Наприкінці XIX - початку XX століття у Львові Новий рік розпочинався з Різдва Христового. Християни західного обряду святкували його 25 грудня, східного - 7 січня. До Першої світової ніхто й ялинки не ставив. На Святого Василія Великого родиною йшли до церкви, а потім додому на обід. А 13 січня був звичайний день. Ніхто не готував спеціальну вечерю й не чекав півночі. Водити козу на свято Маланки стали на початку української незалежності. Думали, повертаються до стародавніх українських традицій. Насправді далі займалися підміною понять", – каже дослідник.

Каже, вертепи ходили лише по селах.У місті тоді частка християн серед львів'ян була значно менша, ніж євреїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щедрівникам у чудернацьких масках забороняли ходити до священиків

"У місті залишалися слуги. А ті родини, які були католиками чи православними християнами, роз'їжджалися до навколишніх сіл. Там збиралися всією родиною. Брали участь у вертепах, ворожіннях та усіх решта язичницьких ритуалах. Ці дійства церква не визнає досі. А люди намагаються таким чином зберегти пам'ять про наших предків і їхнє язичницьке минуле. Різдво було тоді родинним святом. Увечері 6 січня чи 24 грудня колядою прославляли Христа у своєму домі. 25 грудня або 7 січня йшли в гості й колядували в родичів. І лише на свято Василя ходили до сусідів і далеких родичів. На Водохреща щедрували по всьому селі", – пояснює Іван Радковець.

13-14 січня святкують старий Новий рік. Ця традиція виникла, коли 1918 року ввели нове літочислення. Різниця між старим юліанським і новим григоріанським календарями становить 13 днів. На 13-14-те також припадають християнські свята Меланки й Василя.
Зараз ви читаєте новину «У Львові ніколи не святкували Нового року - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути