Ексклюзиви
пʼятниця, 11 грудня 2015 17:01

У київському архіві відкрили виставку "Незбориме плем'я"
7

Фото: ЦДАЗУ

10 грудня 2015 року у читальному залі Центрального державного архіву зарубіжної україніки відбулося відкриття документальної виставки "Незбориме плем'я", приуроченої до Міжнародного дня захисту прав людини.

Представлені на виставці документи висвітлюють різні напрями та форми діяльності української діаспори у США, Канаді, Німеччині, Франції, Австралії, спрямованої на захист прав людини в Україні доби тоталітаризму.

У заході взяв участь активний представник національного руху спротиву, дисидент та колишній політв'язень, Герой України Левко Лук'яненко, який підкреслив внесок української діаспори у справу поширення у світі інформації про репресивну політику радянської влади.

Відвідувачі отримали можливість ознайомитися із невідомими широкому загалу архівними документами, які містять інформацію про порушення прав людини в УРСР, матеріальну допомогу дисидентам, підготовку звернень, маніфестацій та акцій на підтримку політв'язнів, що організовувалися Державним центром УНР в екзилі та впливовими українськими громадсько-політичними організаціями. Серед них – Організація державного відродження України, Українське національне об'єднання Канади, Український конгресовий комітет Америки, Комітет українців Канади, Об'єднання українців у Франції та ін.

Особливу увагу зосереджено на документах, які відклались у результаті роботи комітетів та комісій, створених при Світовій координаційній раді Ідеологічно споріднених націоналістичних організацій та Світовому конгресі вільних українців з метою захисту прав українських політичних в'язнів у Радянському Союзі.

Представлені на виставці документи розкривають складну долю українських політв'язнів Миколи Горбаля, Івана Кандиби, Святослава Караванського, Левка Лук'яненка, Валентина Мороза, Василя Овсієнка, Миколи Плахотнюка, Миколи та Раїси Руденків, Івана і Надії Світличних, Євгена Сверстюка, Василя Стуса, В'ячеслава Чорновола, Данила Шумука та багатьох інших.

Виставка триватиме до 30 грудня 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «У київському архіві відкрили виставку "Незбориме плем'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути