середа, 11 листопада 2015 11:17

У Канаді виростили гарбуз із насіння, якому 800 років

Студенти Канадського менонітського університету в провінції Вінніпег зуміли виростити гарбуз з насіння, яке пролежало в землі вісім століть. Насіння було знайдене сім років тому під час археологічних розкопок поселення американських індіанців у Вісконсині. Воно лежало в невеличкій глиняній посудині розміром в тенісний м'яч.

Автор: APTN
   Брайан Еткін
Брайан Еткін

Під керівництвом Брайана Еткіна (Brian Etkin) у навчальному саду Канадського менонітського університету це насіння посадили, і в результаті з нього вдалося виростити гарбуз, вид якого вважався вимерлим. Він має довгастий яскраво-помаранчевий плід з поздовжніми смугами світлішого забарвлення. Тепер студенти університету мають намір наступної весни знову висадити насіння цього гарбуза і поступово відновити цей вид.

Північна і Південна Америка були центром походження декількох культурних видів гарбуза, в тому числі гарбуза гігантського (Cucurbita maxima), гарбуза мускатного (Cucurbita moschata) і гарбуза звичайного (Cucurbita pepo), різновидами останнього є кабачок і патисон. Пізніше дані види гарбуза поширилися і в Старому Світі. Відомо також близько двох десятків дикорослих видів. Вік найдавніших археологічних знахідок насіння, плодоніжок і шкірки гарбуза, відшуканих у Мексиці і Перу, складає близько п'яти тисяч років.

Зараз ви читаєте новину «У Канаді виростили гарбуз із насіння, якому 800 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути