середа, 26 листопада 2014 16:24

У Данії археологи знайшли сокиру, якій більше 5 тисяч років

У Данії археологи знайшли сокиру, якій більше 5 тисяч років
Кам'яна сокира з Лолланну

У Данії археологи виявили неймовірно рідкісну знахідку: сокиру з дерев'яним руків'ям, якій приблизно 5,5 тис. років. Сокиру часів неоліту знайшли в мулі під час археологічних досліджень, які проводять перед будівництвом тунелю.

Артефакт виявили на острові Лолланн, з якого мають прокласти шлях до німецького острова Фемарн. Виглядає так, неначе сокиру встромили в те, що колись було морським дном: можливо, це була частина ритуалу. Завдяки дефіциту кисню в глинистому ґрунті, дерев'яний держак зберігся.

Сорен Анкер Соренсен, археолог музею островів Лолланд та Фальстер, відзначив, що знахідка подібної сокири у такому хорошому стані "доволі дивовижна". Археологи також знайшли на цій ділянці розкопок інші органічні матеріали, які добре збереглися. Серед них - дерев'яні кілки, весло, луки та інші сокири.

Сокири були вкрай важливими для людей кам'яного віку, які використовували цей інструмент для роботи з деревом. Також вважається, що ці знаряддя праці відігравали важливу роль при зародженні сільського господарства в Європі, коли більшість територій вкривали густі ліси.

Зараз ви читаєте новину «У Данії археологи знайшли сокиру, якій більше 5 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути