Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2015 16:35

У центрі міста в США знайшли поховання, якому понад 1500 років

У центрі міста в США знайшли поховання, якому понад 1500 років
Фото: Cincinnati Museum Center

Робітники, які копали траншею для прокладання кабелю оптоволоконного зв'язку в місті Ньютаун, в штаті Огайо, несподівано виявили людські останки. Викликана ними поліція швидко встановила, що робітники натрапили на стародавнє поховання, тому до роботи в траншеї приступили вчені з Музею Цинцинатті.

Вони встановили, що поховання дуже давнє і належить до V століття. Крім кісток, археологи знайшли цікавий артефакт - пластину з раковини молюска, яку похований носив на шиї (так званий "горжет").

Різьблені горжети з раковин - відома форма декоративного мистецтва індіанців Північної Америки. Найдавнішим таким знахідкам близько 3000 років. Найбільш поширені горжети були в хоупвелльській традиції (200 р.до н.е.. - 500 р. н.е., Схід США) і в Міссісіпській культурі (1600-800 р. до н.е.). За зображеннями на нашийний пластині визначався статус члена племені, також вони могли служити магічними амулетами. Найчастіше пластини вирізалися з раковин молюска Busycon perversum, поширеного в Мексиканській затоці і вздовж Атлантичного узбережжя США. З XVIII століття горжети з раковин витіснили металеві медальйони, проте навіть наприкінці XIX століття жінки з племен, що живуть уздовж річки Колорадо, наприклад, квечанів, носили різьблені горжети з раковин прісноводних молюсків. У наші дні промисел відроджують кілька майстрів з народів крик і черокі.

Як каже куратор відділу археології Музею Цинцинатті Боб Генхаймер (Bob Genheimer), в Ньютауні в 1981 році вже були знайдені два подібні артефакти. На них були зображені опосум і пантера. На пластині, знайденій цього разу, можна побачити фантастичну істоту, наполовину кота, наполовину птаха. Генхаймер вважає, що птах має риси каролінського папуги. Цей вид вимер в першій третині XX століття, але раніше був широко поширений на південному сході США.

Як і решта подібних предметів, пластина забезпечена трьома отворами. Через два верхніх пропускався шнур, що дозволяв носити прикрасу на шиї. Нижній отвір, швидше за все, призначалося для закріплення пластини на одязі. За більш сміливою гіпотезою, господар пластини використовував цей отвір, щоб свистіти.

Вчені сподіваються встановити, де саме на узбережжі був здобутий молюск, з раковини якого зробили пластину. Це допоможе встановити торговельні маршрути древніх жителів Північної Америки.

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста в США знайшли поховання, якому понад 1500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути