пʼятниця, 22 березня 2013 05:59

У Білій Церкві відкрили меморіальну дошку українському підводнику, який врятував Західну Європу від атомної трагедії
13

Фото: Фото: Володимир Мукан

Минулого тижня у Білоцерківській школі №3, що на Київщині, відкрили меморіальну дошку загиблому радянському підводнику атомного човна "К-8" Віктору Міщенку. А потім провели захоронення капсули морської води з місця, де потонув цей човен.

Організувала акцію вшанування пам'яті Віктора Міщенка "Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників".

"Віктор Міщенко вчився у цій школі, тому ми вирішили встановити меморіальну дошку саме тут. Учні школи дивитимуться на неї і гордитимуться, що навчаються у тому ж закладі, що і Віктор Міщенко, - зазначив Вадим Навроцький, матрос запасу, член Всеукраїнської організації підводників, спонсор заходу. – Також вирішили облаштувати могилу Віктора. Набрали у спеціальну капсулу води у Біскайській затоці, де він 20-річним загинув, й поховали її на цвинтарі разом із могилою матері підводника".

Атомний підводний човен К-8 1970 року брав участь в одних із найбільших в історії маневрах "Океан-70". Їх проводили у водах Біскайської затоки. 8 квітня на субмарині почалася пожежа, й атомохід почав тонути. На його борту загинуло 52 члени екіпажу, третина з них були українцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські судна зношені: моряки сплять та пересуваються у рятувальних жилетах

"Вони могли врятуватися, але хлопці свідомо пішли на смерть, виконували службовий обов'язок до кінця. Сильне полум'я добиралося до реактора човна. Офіцери субмарини, щоб виграти час, наглухо задрали двері до реактора, щоб туди не добрався вогонь. Вони знали, що вже звідти ніколи не вийдуть. На кораблі лишився й екіпаж, що рятував човна", - розповів Навроцький.

За його словами, офіцери змогли заглушити реактор, але човен все одно пішов на дно й потонув на глибині близько 5 тисяч метрів.

"Якби такі герої, як Віктор Міщенко не рятували човна, то міг статися великий вибух, і північ Іспанії разом із заходом Франції стали б радіаційними зонами, як зараз Чорнобиль. Цю трагедію замовчували в Радянському Союзі, бо саме наближався столітній ювілей Леніна. Потім також тримали у таємниці", - зазначив Навроцький.

Меморіальну дошку відкривали у коридорі школи, проте на зовнішню стіну будівлі її не дозволила прикріпити Білоцерківська міська адміністрація.

"Сказали, що треба дочекатися засідання міської ради й ухвалити рішення про прикріплення цієї меморіальної дошки на стіни школи. Таке, чесно кажучи, бачу вперше. Ми чіпляли такі дошки не в одному місті України, і ніхто нам не перечив. Навпаки, місцева влада намагалася всіляко допомагати", - наголосив підводник.

Зараз ви читаєте новину «У Білій Церкві відкрили меморіальну дошку українському підводнику, який врятував Західну Європу від атомної трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути