пʼятниця, 27 березня 2015 15:25

У 40-х роках китайських жінок мобілізовували на війну з Японією

У 40-х роках китайських жінок мобілізовували на війну з Японією
Фото: Ex.ua

25 березня 1943 року китайський президент Чан Кайші видав указ про мобілізацію в армію жінок у віці від 18 до 45 років. Причиною була японсько-китайська війна, яка тривала вже шість років. За цей період, попри чисельну перевагу китайців, їх було знищено майже в 10 разів більше, ніж японців. Японці спочатку не планували масштабних бойових дій з Китаєм, бо готувалися до великої війни з СРСР. 9 вересня 1945 року війна з Китаєм закінчилася капітуляцією японців перед американськими, британськими союзниками та радянською армією. Це врятувало Китай від повного розгрому.

Періодичні інциденти між Китаєм та Японією розпочалися ще з 1931 року. Японці претендували на сировинні резерви китайців. Повномасштабна війна розпочалася 7 липня 1937 року. Незважаючи на повну неготовність Китаю до боротьби, він протистояв японській агресії, щоб звільнити країну і відродити держави. На окупованих територіях діяв партизанський рух, яким керували комуністи. Останні уникали прямих бойових дій проти японців. В той же час змагалися із націоналістами за свій вплив, щоб залишатися головною політичною силою країни.

Японська армія була значно потужнішою. Війська були добре навчені і оснащені. Для бойових дій в Китаї було 12 дивізій. Вони налічували 300 тисяч солдатів і офіцерів, 700 літаків, близько 450 танків і бронемашин, понад 1,5 тисячі артилерійських знарядь. Крім того, було близько 150 тисяч маньчжурських і монгольських солдатів, що служили під керівництвом японських офіцерів. Для підтримки з моря сухопутних військ виділялися значні сили військово-морського флоту.

За чисельністю китайські збройні сили перевершували японські. Однак істотно поступалися не лише з технічного боку, але й за моральним духом та організацією. Війська не були мобільними, будучи прив'язаними до місць своєї дислокації. У зв'язку з цим стратегія оборони Китаю грунтувалася на жорсткій обороні і на розгортанні партизанської війни в тилу противника. Армія налічувала 1,9 млн солдатів і офіцерів. На озброєнні було 70 танків, 1 тисяча артилерійських знарядь. Авіація складалася із застарілих півтисячі літаків. Серед яких половина - винищувачі. Боєздатними були не більше половини. Екіпажі були не досвідчені або наймані іноземці. 

Коли в кінці 1937 року японська армія пішла наступом на місто Нанкін на річці Янцзи, то не отримала сильного опору. В результаті боїв китайська армія втратила всі танки, артилерію, авіацію і військово-морський флот. Японці влаштовували криваву різанину місцевих жителів. Загинуло 200 тисяч осіб. В Пекіні було проголошено створення Тимчасового уряду Китайської республіки, який контролювався японцями. Однак японські війська зустрічалися з сильним партизанським рухом і не могли ефективно контролювати захоплену територію.

У травні японці застосовували хімічну та бактеріологічну зброю. Однак китайці змогли зупинити їхній наступ на місто Ханькоу через річку Чженчжоу. Вони навмисне зруйнували дамби і вода затопила околиці міста. Під водою опинилася величезна кількість японців, танків, вантажівок і знарядь. В жовтні японці доставили морським десантом на 12 транспортних суднах під прикриттям крейсера, есмінця і тральщиків до міста Кантоу велику кількість солдатів, бойової техніки і зброї. Китайці здали це місто без бою. Японці захопили склади зі зброєю, боєприпасами, спорядженням і продовольством.

Згодом Японія вирішила змінити активну боротьбу на стратегію "вимотування". Це було викликано надмірним напруженням сил і проблемами контролю над вороже налаштованим населенням окупованих територій. Після захоплення більшості портів японською армією, у Китаю майже не залишилося шляхів для отримання допомоги від союзників. Головнокомандувач Китаю звернувся до свого народу продовжити опір японцям до переможного кінця. Але через зраду віце-прем'єра, японці продовжували захоплювати міста.

7 грудня 1941 року Японія напала на США, Великобританію і Нідерланди. В цей час між Китаєм, Великобританією і США укладено договір про військовий союз. Також було створено коаліційне командування для узгодження військових дій союзників, які виступили проти японців єдиним фронтом. Кілька тисячна армія японців була майже розгромлена американськими повітряними силами. У травні 1945 року китайські війська пішли в наступ, згодом їм надійшла підмога від СРСР. Радянські війська, користуючись кількісною і якісною перевагою військ, перейшли в рішучий наступ і знищили японську оборону. Вступ у війну СРСР, атомні бомбардування Хіросіми і Нагасакі прискорили остаточний розгром і поразку Японії. В середині серпня японський імператор заявив про капітуляцію Японії.

9 вересня 1945 року уряд Китаю прийняв капітуляцію від командувача японськими військами.

Зараз ви читаєте новину «У 40-х роках китайських жінок мобілізовували на війну з Японією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути