пʼятниця, 26 грудня 2014 16:40

У 1914 році британський солдат піснею примирив ворогуючі сторони

Автор: Daily Telegraph
 

100 років тому у переддень Різдва один молодий британський солдат спричинився до перемир'я між німцями та британцями у Франції на час Різдва. Цю історію розповіли нащадки британського солдата Едгара Альпіна, який воював у загоні Її Королівської Величності.

24 грудня 1914 року в Франції видалося холодним і морозним. Солдати замерзали у окопах. І тут раптом з британських окопів зазвучав голос. Це співав молодий солдат, фермерський син Едгар Альпін. Йому було 26 років і він володів чудовим тенором. Він заспівав кілька рядків з Томмі Лада. Аж раптом почув спів з окопів ворога, що розташовувалися навпроти. Це був 107 Саксонський загін.

"Співай, англійцю, співай," - кричали вони англійською. - "Заспівай Томмі Лада знову."

Це був лише один епізод зі святкування Різдва, який дещо ідеалістично зобразив Едгар Альпін у своїх листах. Частина Альпіна вела бойові дії поза окопами, куди вона повернулася 23 грудня. Того дня йшли звичайні бої і ніщо не нагадувало про те, що скоро свято.

"Однак вночі ми запропонували ворогу послати одну людину між окопами. Потім ми пошлемо свого посланця. Ми домовилися, що в цей момент не будемо стріляти.

Поступово ми пішли назустріч один одному, обмінювалися сигаретами, жартували. Святкування було дуже теплим і щирим. Я ніколи не забуду про це. Після цього кілька наших товаришів пішли. Я з товаришами залишився. Тоді до мене підійшов офіцер і запропонував перемир'я на 48 годин. Якщо ми не стрілятимемо, німці теж не стрілятимуть. Вони говорили дуже щиро. Наступний день ми провели не в окопах. Це було так чудово насолоджуватися мирним часом."

Лист знайшов внучатий племінник Альпіна Майкл, якому нині 82 роки. Після цього лист опублікували у місцевій пресі округу Девоншир.

Однак це не було сюрпризом для сина Альпана Ієна, якому нині 89 років.

"Батько часто розповідав мені про цей випадок, - говорить Ієн. - Ми були хорошими друзями. Батько отримав поранення у березні 1915 року і повернувся до Британії. Одужавши, він отримав звання капітан-ад'ютанта і викладав на курсах підготовки офіцерів."

Зараз ви читаєте новину «У 1914 році британський солдат піснею примирив ворогуючі сторони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути