Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2016 17:00

Топ-5 причин, чому давні люди були розумніші

Топ-5 причин, чому давні люди були  розумніші

Лише декілька десятиліть тому люди давніх цивілізацій задавалися нам примітивними та занадто простими. Втім, науковці і досі досліджуючи їх досягнення вражені їх неперевершеністю. Пропонуємо вам п'ять прикладів, які доказують, що давні люди були в деякій мірі здібніші від нас. Про це інформує ancient-origins.

1. Акведуки і гідротехнології

Хто б міг подумати, що уряди 21-го століття будуть послуговуватися технологіями 1500-літньої давнини для вирішення проблем доступу до водних ресурсів? Але цим зараз займаються в Лімі, Перу.
Перед Перу стояла серйозна криза забруднення води. Настільки серйозна, що загрожувала безпеці всієї країни.
Проте, новий план , що запропонувала компанія Лайма включав у себе технологію по чистці води взятий з культури Варі ще 500 р н.е., аби забезпечити населення чистою водою.


2 . Бетон
Сучасні бетонні конструкції, як правило, розраховані на 100-120 років. Проте, римські будівлі , що побудовані 2000 років тому збереглися і до наших днів. Так в чому що ж їх секрет?
Римляни виготовляли бетон шляхом змішування вапна, вулканічної породи, і морської води. Поєднання трьох складових миттєво викликало хімічну реакцію, в якій вапно вбирало молекули в свій склад і реагувало з вулканічною породою. Древній бетон , що містить морську воду, має ідеальну кристалічну структуру тоберморіта з особливою міцністю і довговічністю.


3. Будівництво доріг

У наш час ми були б щасливі прокладеному протягом року шосе. Стародавні люди визнавали важливість доріг та сполучення , що зв'язують міста і населені пунктив різних регіонах і країнах, ... і вони будували їх швидко!
Головна Індіанська дорога - величезна мережа доріг могутньої імперії інків, яка тягнеться більш ніж 30000 кілометрів. Вона була хребтом політичної і економічної влади імперії інків, забезпечувала зв'язок між "виробництвами", сполучала адміністративні і церемоніальні центри Андської культури. Інки Куско створили таку унікальну інфраструктуру значно менше ніж за століття, розширюючи велику мережу через сучасну Аргентину, Болівію, Чилі, Колумбію, Еквадор і Перу.

4. Астрономія

Від сузір'їв, які зображені на давньогрецькій кераміці до індіанських наскельного мистецтва, що зображують сонцестояння, зоряні карти в стародавніх японських гробницях і мегалітичний календар в Шотландії 10-ти тисячної давнини, не залишають ніяких сумнівів в тому, що давні цивілізації по всьому світу мали виняткове розуміння космічних процесів.
Але як вони змогли так точно і акуратно записувати космологічні події без технології, якою ми володіємо сьогодні ?

5. Стіни

Цивілізація інкив відома своїми передовими кладки, багато з яких досі можна побачити сьогодні в Мачу-Пікчу і Саксайхуаман в Перу.

Їх великі сухі кам'яні стіни відображають величезні блоки, які були ретельно прилягають одне до одного без жодного розчину. Камені так близько "вмонтовані"один до одного, що один аркуш паперу не проникне поміж ними. Метод побудови, який використовувався , щоб надати каменям заокруглену форму , досі невідомий, а намагання відтворити техніку зазнавали невдачі.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 причин, чому давні люди були розумніші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути