пʼятниця, 29 квітня 2016 18:35

"Стрімкий вітер" забрав американців з В'єтнаму

"Стрімкий вітер" забрав американців з В'єтнаму

29 квітня 1975 року, після того як Сайгон перейшов під контроль північнов'єтнамських армії, на американські кораблі було евакуйовано 1737 громадян США і 5595 в'єтнамців.

До кінця квітня 1975 року США вже два роки не брали безпосередньої участі у В'єтнамській війні. Відповідно до Паризької угоди про припинення вогню, виведення армії США з Південного В'єтнаму почалося в 1969 році і завершилося в 1973 році. Повідомляє "Історична Правда".

Новини про зростання північнов'єтнамських сил навіяли на американців паніку. Влада США прийняла рішення про термінову евакуацію американських громадян з В'єтнаму.

За кілька годин до того як Сайгон перейшов під контроль північнов'єтнамських армії, на кораблі було евакуйовано 1737 громадян США і 5595 в'єтнамців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Життя в Сайгоні в 1960-ті - фотографії

8 фото, що відображають в'єтнамську трагедію

Повсякденне життя американських солдатів у В'єтнамі в 1967 році в фотографіях

Незважаючи на успіх операції "Стрімкий вітер", в США в'єтнамська війна сприймається з жалем.

Як повідомлялося раніше, в'єтнамська війна (1959-1975) відбувалася між комуністичним Північним В'єтнамом (підтримуваним СРСР і КНР) і Південним В'єтнамом (підтримуваним США, Австралією, Новою Зеландією, Південною Кореєю). Війна почалася як громадянська війна в Південному В'єтнамі; в подальшому в неї втрутилися Північний В'єтнам і США за підтримки ряду інших країн.

Зараз ви читаєте новину «"Стрімкий вітер" забрав американців з В'єтнаму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути