четвер, 27 жовтня 2016 15:09

Столиця ХІХ ст. очима найбагатшого фотографа
9

Фото: Франц Де Мезер

У Центральній науковій бібліотеці ім. Вернадського зберігся дивовижний альбом старовинних фотографій Києва XIX століття. Їх власноруч зняв і видрукував київський фотограф Франц Де Мезер.

Він дуже любив Київ і тому знімав його багато і скрупульозно. Фотографував і взимку, і влітку. Ходив з асистентом, який носив величезну камеру і касети до неї. Фотограф підіймався на київські пагорби, ходив берегами Дніпра. Його добре знали в місті.

Де Мезер приїхав до Києва в 1852 році. Раніше жив на Волині. Вивчився на художника у Відні. Приїхавши до Києва, відразу подався в Інститут шляхетних дівчат вчити дівчат малюванню, одружився на одній з них. У 1865 році відкрив своє ательє.

Де Мезер знав і фотографував всю київську еліту, це допомагало йому заробляти до 40 і більше тисяч рублів на рік. Незабаром він став одним з найбагатших киян. Навіть побудував собі величезний чотириповерховий будинок на Хрещатику, який втридорога потім продав київському купцеві Дегтярьову.

Він дружив з Лесею Українкою, Львом Шестовим, Миколою Бердяєвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Басейн "Динамо" просто неба і трамвай ЛМ-57 - Київ 1950-х

У 1918 році радянський уряд оголосив фотоапарати з аксесуарами до них предметами розкоші, що підлягають конфіскації. Заборонив професію фотографів як таку.

У 1922 році у Де Мезера стався інфаркт і він помер. Більшість його негативів загинуло. Альбом з видами Києва дивом уцілів. Gazeta.ua пропонує подивитися на світлини.

Зараз ви читаєте новину «Столиця ХІХ ст. очима найбагатшого фотографа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути