вівторок, 25 грудня 2012 11:02

Стародавні люди дбали про хворих і непрацездатних родичів

Автор: Фото: nytimes.com
 

Археологи з Австралійського національного інституту в Канберрі, Лорна Тіллі і Марк Оксенхем, пропонують більш системно і ретельно вивчати питання того, яким чином доісторичні люди ставилися до своїх хворих, поранених або непрацездатних родичів.

За словами Тіллі, їй відомо про 30 знахідках кісток, які припускають, що про цих людей, які за життя страждали від важких недуг або патологій, повинен був хтось піклуватися. Одна з таких знахідок - об'єкт під назвою Burial 9 у В'єтнамі, пише The New York Times. Як вдалося з'ясувати вченим, за життя ця людина страждала від хвороби, яка в наші дні називається синдромом Кліппеля-Фейля, і протягом приблизно 10 років про нього хтось дбав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти-археологи знайшли ритуальний кам'яний фалос

Як стверджує Тіллі, у випадку з даної знахідкою можна говорити не тільки про те, що в культурі, в якій жила ця людина, були присутні толерантність і співпраця, але й про те, що вона володіла почуттям власної гідності та волею до життя.

Як писали в 1989 році двоє вчених з Університету штату Флорида, всупереч розхожій думці про доісторичних людей, "за певних умов життя, що існувало 7500 років тому, включало в себе здатність і бажання допомагати хронічно хворим і непрацездатним родичам, а також підтримувати їх".

Зараз ви читаєте новину «Стародавні люди дбали про хворих і непрацездатних родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути