Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2014 10:32

СРСР ввели 200 тисяч військ до Чехословаччини через загрозу безпеки

46 років тому цього дня відбулось придушення "Празької весни".

Автор: uk.wikipedia.org
 

У ніч з 20 на 21 серпня 1968 року приблизно 200 тисяч військ і 5 тисяч танків країн Варшавського договору увійшли на територію Чехословаччини для придушення "Празької весни", - періоду лібералізації комуністичного режиму в країні.

Чехословацькі громадяни, котрі демонстраціями, мітингами та іншими мирними способами протестували проти інтервенції, були безсилі проти радянських танків. На зміну ліберальним реформам Александра Дубчека прийшов період "нормалізації" Густава Гусака.

Підтримувані Радянським Союзом комуністи Чехословаччини захопили владу в країні в 1948 році і до 1964 року послідовно діяли за вказівкою з Москви.

Автор: uk.wikipedia.org
  Перша шпальта газети "СВОБОДА" про окупацію Чехословаччини
Перша шпальта газети "СВОБОДА" про окупацію Чехословаччини

У січні 1968 році Александр Дубчек був одноголосно обраний першим секретарем Компартії Чехословаччини і у квітні запропонував програму реформ - "Програму дій".

Радянський лідер Леонід Брежнєв звернувся до Дубчека з вимогою негайно згорнути рефоми, проте він проігнорував вимогу.

Політичні реформи Дубчека розглядалися радянськими керівниками як загроза гегемонії Радянського Союзу в країнах Східної і Центральної Європи і навіть його безпеці.

В ніч на 21 серпня близько 200 тисяч радянських, східно-німецьких, польських, болгарських і мадярських військ увійшли на територію Чехословаччини. Це була найбільша військова операція в Європі з часів Другої Світової війни.

У Празі іноземними військами було взято під контроль телебачення і радіо (загинули 19 чоловік), Дубчек і його найближчі послідовники були затримані і вивезені до Москви. Всього в Чехословаччині від рук інтервентів загинуло близько ста чоловік.

27 серпня Дубчек повернувся з Москви і оголосив, що погодився згорнути реформи. Згодом Дубчека було виключено з Компартії. 

Зараз ви читаєте новину «СРСР ввели 200 тисяч військ до Чехословаччини через загрозу безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути