Ексклюзиви
понеділок, 08 лютого 2016 11:15

Спочатку дружба, а потім війна: як у Львові проводили фестиваль дружби радянської та чехословацької молоді у 1967 році
6

Фото: http://photo-lviv.in.ua

В серпні 1968 р. через територію УРСР до Чехословаччини рухалися десятки і сотні танків, ситуація була доволі напружена, люди побоювалися початку війни… А ще недавно (літом 1967 р.) у Львові відбувалося масштабне дійство в честь радянської та чехословацької дружби і ніхто навіть не здогадувався, що через рік виникне загроза війни між цими двома "дружніми народами". Про це інформує видання "Фотографії старого Лева".

В січні 1968 р. радянське керівництво було приголомшене початком подій, які відбувалися у Чехословаччині. Місцева комуністична влада розпочала курс реформ, який відрізнявся від партійної ідеології Москви. Чехословацьке населення радо вітало зміни, тому число прихильників нововведень щоразу тільки збільшувалось. Сьогодні історики називають ці події "Празька весна", а тоді – радянська пропаганда розцінювала ситуацію як таку, що загрожувала соціалістичній системі.

Центральна лінія партійної номенклатури намагалася довести, що події в Чехословаччині це не просто внутрішні процеси, а наслідки втручання західних країн. Відповідно, закликаючи, що на дану ситуацію необхідно реагувати швидко та якісно, виправдовуючи збройне втручання.

Але такому трагічному розвитку подій передував інший факт. 4-9 липня 1967 р. у Львові святкували грандіозне явище – фестиваль радянської та чехословацької молоді, котра мала продемонструвати собі та світові силу їхньої дружби. Фестиваль дружби відкрився за радянськими правилами: урочистим засіданням у Львівському оперному театрі, де головним серед приймаючої сторони був перший секретар ЦК ВЛКСМ Сергій Павлов.

7 липня 1967 р. на львівському стадіоні "Дружба" (тепер стадіон "Україна") відбувалося щось дивовижне: близько 400 молодих юнаків та дівчат, котрі прибули з Чехословаччини, демонстрували цікаві та захоплюючі спортивні заходи.

Чехословацька молодь викладалася якнайкраще, демонструючи танцювальні та акробатичні трюки, використовуючи, для більшої імпресії глядачів, вантажівки, мотоцикли, автомобілі, кінні карети…

Львів'яни та гості міста насолоджувалися цим дійством з трибун стадіону "Дружба", який вміщував 41 700 глядачів. Цікаво, що вільних місць не було взагалі. Привітати чехословацьких виступаючих прийшла в основному молодь.

Ще більшої популярності Фестивалю додали почесні гості. Тоді у 1967 р. Львів відвідали радянські космонавти – "космонавт №1", Герой Радянського Союзу Юрій Олексійович Гагарін, перша жінка-космонавт Валентина Терешкова та Олексій Леонов. Неможливо оцінити число охочих, котрі хотіли, хоча б здалека, побачити радянських знаменитостей.

Ця подія, яка багато про що говорить, залишилася поза увагою дослідників. Скористатися можливо хіба що поодинокими узагальненими записами очевидців.

Зараз ви читаєте новину «Спочатку дружба, а потім війна: як у Львові проводили фестиваль дружби радянської та чехословацької молоді у 1967 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути