вівторок, 27 листопада 2012 18:00

Рукопис першого українського балету представили публіці
15

Михайло Вериківський ніколи не був членом КПРС, а в час піку комуністичного режиму він працював, переважно як хоровик
Фото: Фото: Ольга Скороход
Ім'я Михайла Вериківського для української історії та мистецтва є особливо знаковим, оскільки його авторству належить перший український балет - "Пан Каньовський" ("Бондарівна"), 1930 р., та перша українська ораторія - "Дума про дівку-бранку Марусю Богуславку", 1923 р.
Серед численних різножанрових творів композитора є й ті, які вважаються шедеврами світової музики, зокрема симфонічна поема "Чернець" та опери "Наймичка", 1943 р.
Нотні рукописи становлять найбільшу частину фондів композитора (676 справ)
Серед матеріалів також є особисті матеріали - листи, щоденники і фотографії

21 листопада Центральний державний архів-музей літератури і мистецтв України відзначив знаменну подію - передачу на зберігання архіву особистих документів видатного композитора Михайла Вериківського.

Ім'я Михайла Вериківського для української історії та мистецтва є особливо знаковим, оскільки його авторству належить перший український балет - "Пан Каньовський" ("Бондарівна"), 1930 р., та перша українська ораторія - "Дума про дівку-бранку Марусю Богуславку", 1923 р.

Серед численних різножанрових творів композитора є й ті, які вважаються шедеврами світової музики, зокрема симфонічна поема "Чернець" та опери "Наймичка", 1943 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитор Кирило Стеценко заробляв на прожиття священиком

Нотні рукописи становлять найбільшу частину фондів композитора (676 справ). Поміж них є й рукописи та чернетки згаданих балету й ораторії.

Офіційно передав документи Вериківського його зять, режисер Едуард Митницький. Він зізнався, що не очікував від себе такого хвилювання у цей день.

"Він вмів любити. Найбільше, як я сьогодні розумію, він любив свою батьківщину", - так говорить про Вериківського зять.

Михайло Вериківський ніколи не був членом КПРС, а в час піку комуністичного режиму він працював, переважно як хоровик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Лисенко мав роман зі своєю на 44 роки молодшою ученицею

Едуард Митницький згадав випадок, який якнайкраще характеризує його тестя:

"Коли в Україні 1947 року призначили Кагановича секретарем ЦК, він зібрав інтелігенцію і у своєму виступі зауважив, що "ви, товаришу Рильський, хоч і пишете вірші про товариша Сталіна, але в душі всеодно петлюрівець". Настала тиша, трагічна пауза. У цю паузу піднімається Максим Тадейович і виходить із зали. Ця трагічна пауза перетворилася в супертрагічну, тому що ніхто не знав що чекає його за дверима, адже всі знали, що Каганович був "крутий мужичишка". Наступною була просто непритомна пауза - піднімається Михайло Іванович і йде за Рильським. Найпарадоксальніше, що ніяких репресій не послідувало. Каганович був хоч і крутого характеру чоловік, але мабуть розум спрацював".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможець найстарішого музичного конкурсу імені Лисенка зіграє на раритетній скрипці

10 років Митницький прожив з композитором в одній квартирі. За його словами, зараз він шкодує, що свого часу не розумів усіх розмов, які відбувалися вдома.

"Тепер я шкодую, що не записував ці розмови слово в слово. Зокрема фразу Максима Рильського "Нічого в нас не буде - ми не вміємо жертвувати". Але сьогодні я розумію цей вислів - нас багато, але ми всі окремо і кожен робить все, що захоче", - повідомив режисер.

У передачі документів архіву також взяли участь Іван Гамкало, диригент, який керував останньою прем'єрою опери "Наймичка", викладачі і співробітники музичної школи, що носить ім'я Вериківського, музикознавці.

Наприкінці слухачі мали нагоду послухати вокальні твори Михайла Вериківського у виконанні учнів та студентів. ?

Зараз ви читаєте новину «Рукопис першого українського балету представили публіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути