Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2016 16:25

Робот оглянув затонулий корабель та повернувся із знахідкою

Робот оглянув затонулий корабель та повернувся із знахідкою

Робот OceanOne дослідив затонулий чотири століття тому корабель і підняв з дна вазу.

Людиноподібний робот OceanOne допоміг вченим досліджувати корабель, який належав французькому королю Людовику XIV, і затонув приблизно в 1664 році. Серед знахідок багато цікавих артефактів, до яких раніше ніхто не торкався. Повідомляється на сайті Стенфордського університету.

Робот під керуванням археологів підняв з дна невелику круглу вазу, поклавши її в спеціальний кошик. Зовнішній вигляд артефакту зберігся ідеально, ніби його піднімав з дна професіонал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ізраїлі знайшли унікальний амулет

Робот може пересуватися під водою як самостійно, так і переходити під ручне керування оператора. Він також здатний відштовхнутися "руками" від стійких блоків. Дослідники надзвичайно раді здібностям цієї машини. Вони сподіваються, що в майбутньому робот буде супроводжувати їх в численних експедиціях та допоможе дістатися до небезпечних і важкодоступних зон.

Нагадуємо, що близько 600 кг бронзових монет IV століття були виявлені в іспанському місті Томарес (Андалусія). На аверсі викарбувано зображення римських імператорів: Діоклетіана, Максиміана і Костянтина I Великого. Крім того, 10 виявлених амфор збереглися неушкодженими.

Зараз ви читаєте новину «Робот оглянув затонулий корабель та повернувся із знахідкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути