пʼятниця, 13 травня 2016 14:30

Рівненські археологи досліджують залишки палацу Любомирських

Рівненські археологи досліджують залишки палацу Любомирських

У Рівному розпочалися розкопки палацу останніх володарів міста – князів Любомирських.

Місце для розкопок визначали за картами міста періоду 18-19 століть. До сьогоднішнього дня збереглися деякі тогочасні споруди: колишній костел та Свято-Воскресенський собор. Нині вони й слугують орієнтирами для археологів. Натомість перші знахідки вже є. Повідомляє "День".

"Поки що ми проводимо археологічну експертизу території. Площа доволі велика. Працюємо другий день. Розкопали уже 6 ділянок, а плануємо 15. Насправді ставимо перед собою два основні завдання: виявити, чи є тут залишки палацу 18 століття, який зруйнували в 50-их роках 20 століття, а також зробити висновки про те, чи можна вважати цю територію археологічною пам'яткою, чи навпаки тут вже нічого не збереглося", - розповідає археолог Богдан Прищепа.

"Ми виявили цеглу, яку, швидше за все, використовували в будівництві палацу Любомирських. Річ у тім, що у різні часи вона мала інакшу форму і вагу. Знайдена цегла випалена якраз у 18 столітті. Ми натрапили і на фрагменти посуду, - пояснює Богдан Прищепа.

Палац звели у 18 столітті. Про розкішне життя, яке вели тут господарі, колись ходили легенди. Палац пережив війну і пожежу. Натомість його знищили за радянської влади – споруду підірвали. На місці, де стояв палац, археологи ще не працювали. Тож знахідки можуть бути цікавими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київщині відтворять стародавній Київ

Загалом розкопки на місці розташування палацу планують проводити упродовж трьох років.

Нагадуємо, що у китайській провінції Цзянсу археологам вдалося виявити найдавніше в світі рисове поле. Вік знахідки складає приблизно вісім тисяч років.

Зараз ви читаєте новину «Рівненські археологи досліджують залишки палацу Любомирських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути