Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2017 09:00

Протягом 10 років померли всі учасники експедиції відкриття гробниці Тутанхамона

Протягом 10 років померли всі учасники експедиції відкриття гробниці Тутанхамона
Археолог Говард Картер біля саркофагу фараона Тутанхамона

16 лютого 1923 року британська експедиція під керівництвом археолога Говарда Картера знайшла кам'яний саркофаг фараона Тутанхамона. Коли саркофаг розкрили, усередині виявився золоту труну з його мумією. Саркофаг був золотим і містив понад 100 кг чистого золота, а також муміфіковане тіло фараона.

У листопаді 1922 року у Долині Царів у Єгипті археологічна експедиція на чолі з англійським археологом Говардом Картером відкрила поховання єгипетського фараона часів Ехнатона. Як з'ясувалося згодом, це було поховання зятя Ехнатона Тутанхамона, який помер у молодому віці. Це була єдина відома на той час гробниця, до якої не пробралися злодії. Усипальниці єгипетських фараонів подекуди обкрадали їхні ж піддані за кілька років після поховання.

Читайте також: Тутанхамона розрізали на шматочки, а потім знову зібрали - дослідник

Цьому успіху передували майже вісім років пошуків майже без жодної надії. Проте Картер не здавався. Бачачи такий ентузіазм Картера, йому погодився допомогти лорд Карнарвон, який і фінансував розкопки. Картерові вдалося знайти не лише велику кількість коштовностей, а й саркофаг з прахом Тутанхамона, який покривала чудова золота маска.Однак не дочекавшись завершення розкопок, у своєму каїрському номері від лихоманки помирає лорд Карнарвон. Потім один за одним померли ще кілька учасників експедиції. Це породило теорію про "прокляття" гробниці Тутанхамона. Воно начебто вбиває кожного, хто зайде до усипальниці. Існує припущення, що саме через це протягом 10 років померли всі 13 людей, які спускалися туди. Першими пішли з життя саме Картер та Корнарвон.

Зараз саркофаг знаходиться з мумією Тутанхамона знаходиться у Долині Царів. Коштовності з гробниці фараона зберігаються у Каїрському музеї.

Група єгиптологів дійшла висновку, що легендарного фараона Тутанхамона вбили не наближені до нього вельможі, а пристрасть до полювання. Про фараона відомо, що він помер у 19-річному віці. Раніше вважалося, що його вбили, аби відібрати владу. Нові дані свідчать, що незадовго до смерті Тутанхамон зламав ногу. До того ж, у нього було зараження крові, що для тих часів не є рідкістю.

Зараз ви читаєте новину «Протягом 10 років померли всі учасники експедиції відкриття гробниці Тутанхамона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути