понеділок, 17 жовтня 2016 17:11

Презентували фільм про учасника бою під Крутами
8

"Колеги Отамановського навіть не здогадувались про його бурхливу революційну молодість, про роль у розвитку науки 1920-х років, про репресії. Йому дозволили приховати своє минуле. Всіх вражала енциклопедична ерудованість професора. Через це керівництво вишу ставилось до нього із недовірою. Щоб отримати підтвердження його знань 14 мов, зробили запит в академію наук. У відповіді було зазначено: "Профессор Отамановский один из выдающихся знатоков иностранных языков", - розповідає у фільмі "З Отамановським по Вінниці" дослідник Ігор Робак про вченого і громадського діяча Валентина Отамановського (1893-1964). З 1958 року він жив у Харкові і був завідувачем кафедри латинської мови місцевого медичного інституту. Фільм презентували у Вінницькому краєзнавчому музеї.

Стрічка розповідає про всі етапи життя Валентина Отамановського. Аналізує його історичні, правові і природничі дослідження Поділля. Автор стрічки Леонід Філонов вважає вченого одним із ключових діячів української науки.

"Отамановський підтримував зв'язки не тільки із провідними вченими у Союзі, а й за кордоном. Під час визвольних змагань він виїхав до Відня, тому встиг попрацювати із науковцями, які подалися в еміграцію. Після повернення на українську територію в 1920 році підтримував з ними стосунки. Мабуть саме через це його залучили до справи "Спілка визволення України", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Леонід Філонов.

Присутні на презентації дізналися, що вчений був засновником "Братства самостійників", яке виступило співзасновником Української Центральної ради на початку березня 1917 року. Брав участь у бою під Крутами.

"Валентин Атамановський подав мені телеграму, з якої я довідався, що Шевченківський полк з Ніжина виступив на з'єднання з наступаючими на нас більшовиками, себто, наступає на нас із запілля, - писав у спогадах про Крути Аверкій Гончаренко. - Атамановський був дуже відважний, а що найважливіше було у ньому цінного - це завжди прекрасний гумор. В цій рішальній хвилині він почав порівнювати наш бій з боями шведів і наших з москвинами під Полтавою."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не було пісні, ні вулиці, ні національного убрання" – Михайла Грушевського на літо привозили до діда

Після перегляду фільму обговорили внесок Отамановського у наукове життя Вінниці - робота у "Кабінеті виучування Поділля" та ініціатива створення музею Михайла Коцюбинського в його домі у Вінниці.

Після другої світової війни вчений захистив у Москві кандидатську дисертацію "Вінниця як тип українського міста Південного Правобережжя XIV–XVIII ст. Еволюція правового стану на тлі соціально-економічного розвитку Побужжя XIII–XVII ст. і процесу утворення стані". Її опублікували книгою у 1993 році. Вважається найповнішим дослідженням розвитку міста і краю того періоду.

Нагадаємо, 14 жовтня у Вінниці пройшов перший день фестивалю "Жива історія: Вінниця - Столиця УНР". В центрі міста відбулося шикування "Почесної Варти Тимчасової Столиці" та відкриття меморіальної дошки Начальній команді Української Галицької армії. Біля міської ради презентували панцерник "Отаман Петлюра" - копія бойової машини, яка була у розпорядженні УГА.

Зараз ви читаєте новину «Презентували фільм про учасника бою під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути