пʼятниця, 04 вересня 2015 17:34

Предмет, який вважали списом, виявився музичним інструментом

Предмет, який вважали списом, виявився музичним інструментом
Фото: Stuart Hay/ANU

Аспірант-археолог Австралійського національного університету Біллі О'Фолі (Billy Ó Foghlú) припустив, що знайдений в Ірландії предмет не був частиною списи, як вважали раніше, а мундштуком духового музичного інструменту. Знахідка була зроблена в 1900 році біля міста Невен (ірландська назва Ан-уавь, An Uaimh). Невеликий бронзовий предмет, виготовлений між 100 г до н. е. і 200 р н. е., вважали деталлю задньої частини списа, і в літературі він став згадуватися під назвою Conical Spear Butt of Navan. Однак подібність його з мундштуками сучасних музичних інструментів вразила О'Фолі.

Для перевірки гіпотези вчений отримав точні дані про розміри артефакту і виготовив його копію за допомогою 3D-принтера. Також він зробив копію двометрового рогу, аналогічного з ірландськими знахідками. Ріг з мундштуком, давав звук багатого, оксамитового тону. Дослідник вважає, що такі інструменти в давнину служили не лише мисливськими рогами або шумовими інструментами. На думку Біллі О'Фолі, на них грали довго, можливо, годинами, виконуючи складні композиції.

Хоча металеві роги, які цілком могли бути музичними інструментами, зустрічаються серед археологічних знахідок в Ірландії і Скандинавії, вчених насторожує відсутність у них мундштуків. Однак О'Фолі вважає, що мундштуки у стародавніх ірландців були, а Conical Spear Butt of Navan - приклад такого мундштука.

Рідкість знахідок мундштуків О'Фолі пояснює тим, що більша частина інструментів була знайдена в похованнях, а отже їх могли навмисно позбавити мундштука в ході похоронного ритуалу. "Ціла низка інструментів була знайдена з похованими у болотах. Ритуальне вбивство інструменту і присутність його в місці поховання вказує на значимість інструменту в культурі ", - говорить О'Фолі.

Зараз ви читаєте новину «Предмет, який вважали списом, виявився музичним інструментом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути