Ексклюзиви
вівторок, 27 січня 2015 11:40

Після війни у львівській Ремісничій палаті відкрили ляльковий театр
4

Споруда Ремісничої палати у Львові ( нині – Театр ляльок ), фото 2012 року
Фото: photo-lviv.in.ua
Реміснича палата у Львові, фото до 1914 року
Табличка – барельєф із іменем архітектора будинку Ремісничої палати і роком побудови , фото наших днів
Реміснича палата, фото до 1939 року

Будівлю Ремісничої палати на давній площі Стрілецькій ( нині пл. Данила Галицького, 1 ), за проектом Яна Протшке почали споруджувати ще напередодні Першої світової війни, однак остаточно завершити проект вдалося вже у 1919 році.

Будівлю прекрасно облаштували - великий зал, призначений для проведення спільних зібрань представників ремісничих професійних об'єднань, окремі приміщення для Спілки виробників сирих шкір, Спілки ювелірів і годинникарів, показові класи для підмайстрів.

Але добрим задумам завадила повоєнна криза, за нею світова економічна криза. Ремісничі професії все більше асоціюються з важкою працею за мізерну плату, із злиденністю.

Водночас будинок Ремісничої палати, наче підкреслюючи скрутні часи, стає нагадуванням про кривавий страйк 1902 року у Львові.

Робітничий виступ на площі Стрілецькій 1902 року несподівано завершився бійкою із солдатами і кровопролиттям із жертвами серед робітників. Своєрідним нагадуванням про ті події стали фігури муляра і коваля на фасаді Ремісничої палати. Довго серед львів'ян ходила "байка", що в такий спосіб влада "увічнила", як президент – коваль розправився з робітниками .

Будівля була змушена виживати. Майже відразу великий зал палати використовувався як кінозал під назвою кінотеатр "Балтик". Він функціонував і під час І Світової війни. Після війни кінотеатр, який мав назву "Штука", відновив діяльність 1926 року, його власником був відомий кіновласник Марек Парізер. Під цією назвою кінотеатр діяв до 1941 року, в часи німецької окупації тут працював кінотеатр "Космос".

Після ІІ Світової війни у приміщенні Ремісничої палати прем'єрним спектаклем "Івасик-Телесик " у 1946 році відкрився ляльковий театр, який продовжує свою роботу й сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Після війни у львівській Ремісничій палаті відкрили ляльковий театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути