Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2017 09:00

Першовідкривачі Австралії у перший ж день побилися з аборигенами

Першовідкривачі Австралії у перший ж день побилися з аборигенами
Австралія на карті

26 лютого 1606 року члени експедиції голландської Ост-індійської компанії під керівництвом капітана Віллема Янсзона висадились поблизу сучасного півострова Кейп-Йорк і стали першими європейцями, що досягли Австралії. Тоді Янсзон помилково прийняв відкрите ним узбережжя частиною острова Нова Гвінея і назвав його Нова Зеландія.

У1598 році 28-річний Віллем Янсзон став співробітником голладської Ост-Індської компанії і за п'ять років дослужився до посади капітана судна "Duyfken" ("Голубок"). 18 листопада 1605 року відплив з міста Бантам (поблизу сьогоднішньої Джакарти, Індонзія) для дослідження острова Нова Гвінея. Рухаючись деякий час вздовж західного узбережжя Нової Гвінеї, корабель Янсзона повернув на південь, перетнув східну частину Арафурського моря . 26 лютого 1606 року досягнув суші в районі сучасного півострова Кейп-Йорк (біля нинішнього міста Вейпа, штат Квінсленд). Команда висадилась на заболочений берег в районі ріки Пеннефазер. Налагодити хороші стосунки із аборигенами не вдалось, незважаючи на подарунки (тютюн, муку і мило). Після ряду конфліктів із-за жінок було вбито десять голландців і спалено їх шлюпки. "Голубок" взяв курс на північ і в липні повернувся у Бантам. Лише в 1770 році англієць Джеймс Кук під час своєї першої експедиції відкрив протоку між Новою Гвінеєю та Австралією. Він став першим європейцем, що досяг східного узбережжя Австралії, довівши, що вона є гігантським островом.

У 1783 році британський уряд спорядив флот з 11 суден і 1487 людей, для того, щоб заснувати на відкритих Куком землях першу європейську колонію. 26 січня 1788 року у сучасній Сіднейській бухті було піднято британський прапор на місці поселення. Його основу склали 778 в'язня (з них 192 жінки), вислані за межі Великобританії. Сьогодні день заснування Сіднею відзначається в Австралії як національне свято.

Після закінчення служби в голландській Ост-Індській компанії, Віллем Янсзон став адміралом, воював проти британців і в 1628 році повернувся в Голландію, де й помер через чотири роки

Зараз ви читаєте новину «Першовідкривачі Австралії у перший ж день побилися з аборигенами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути