Ексклюзиви
пʼятниця, 31 липня 2015 17:10

Перед творенням скульптури Володимир Лупійчук читав Шевченка і шив козацький одяг
10

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

"Козацтво – моя зоря, моє сонце, котре зігрівало, манило мене у світ вільного і гордого, багаторядного людського життя. Дух козаччини, котрий несе із глибини віків нашу національну ідею, владно кличе нас іти до поставленої мети: відродження української нації і на її основі розбудови Української Національної Держави", - писав відомий український скульптор і різьбяр Володимир Лупійчук у життєписі "Стежки мого життя у мистецтві". Лупійчука називають співцем українського козацтва. Його скульптурні роботи виставляють у багатьох містах України: в Каневі, Києві, Черкасах, Чигирині, Яготині.

Велику колекцію робіт автора показують в одному з виставкових залів замку міста Збараж, що на Тернопільщині. Крім козаків, Лупійчук увіковічнював у скульптурах Лесю Українку, Данила Галицького, Устима Кармелюка, Івана Франка. Створював великі роботи з літературними персонажами: Захаром Беркутом, Лукашем і Мавкою, Козаком Мамаєм. Значну частину скульптур становлять ті, які Лупійчук створив за мотивами віршів і поем Тараса Шевченка. Більшість робіт підписував цитатами саме з його творів.

Лупійчук виріс на Поділлі, в місті Волочиськ. В дитинстві читав багато української класичної літератури. Можливо, саме в ті часи й захопився "козацькою" темою, а пізніше - живописом і ліпленням. Аби зображувати фігури людей максимально достовірно, вивчав анатомію. Згодом скульптор і художник став різьбярем, але "козацькій" темі не зрадив. Знав конституцію Пилипа Орлика. Аби взятися за роботу, спершу багато читав, виношував ідею, потім робив витвір у гіпсі, й лиш тоді вирізав з дерева. Власноруч Лупійчук пошив увесь козацький одяг, аби бачити, як він лягає.

"Коли робив скульптуру, як козак коня заарканює, одягнув мене по-козацьки і сказав тягнути шнур, прив'язаний до труби, щоб уявити, як це має бути, – пригадує в інтерв'ю син скульптора Віктор Володимирович. - Можливо, тому його герої-козаки настільки реальні, кожен зі своїм сумом, тривогою, радістю."

Твори цього митця розійшлися по усьому світу. Коли канадці вирішили зробити виставку, то попрохали привезти декілька робіт. За океан митець вирушив з десятком скульптур, а щоб заповнити усі виставкові зали, його скульптури сюди доправили самі канадці зі своїх колекцій.

Видатного скульптора і різьбяра не стало 2006 року. Поховали його на рідній землі, у місті Волочиськ.

Зараз ви читаєте новину «Перед творенням скульптури Володимир Лупійчук читав Шевченка і шив козацький одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути