вівторок, 02 вересня 2014 09:59

Пекар не загасив піч - згоріло дві третини Лондона в 1666-му

348 років тому цього дня сталася "Велика пожежа" у Лондоні.

Автор: little-histories.org
 

Вранці 2 вересня 1666 року в Лондоні почалась "Велика пожежа" - на Пуддінг-Лейн загорівся дім королівського пекара Томаса Фаррінера, котрий забув на ніч загасити піч. За декілька хвилин вогонь охопив всі вулиці, а за два дні згоріло дві третини міста і загинуло 16 чоловік.

Увечері 1 вересня 1666 року Томас Фаррінер недбало загасив піч і, поки всі спали, від іскр загорілися хмиз та дрова біля печі. Невдовзі палав весь будинок. Фаррінер разом з сім'єю і слугами зумів урятуватись через вікно другого поверху.

Вранці 2 вересня вогонь перекинувся на сусідні будинки. Лорд-мер Лондона Томас Бладворт відхилив пропозицію пожежних зруйнувати прилеглі до епіцентру будівлі, і згодом вогонь охопив вулиці.

Автор: ru.wikipedia.org
  Центральний Лондон в 1666 році, область розповсюдження пожежі виділена рожевим
Центральний Лондон в 1666 році, область розповсюдження пожежі виділена рожевим

Незважаючи на земляні вали, збудовані жителями Лондона для локалізації пожежі, вона охопила практично все місто, котре складалось, в основному, з дерев'яних будівель, багато з яких були криті соломою, розділених вузькими вуличками. Вогонь від пожежі було видно за 50 кілометрів.

Лише 5 вересня інтенсивність пожежі почала спадати, а 6-го вересня її вдалось загасити. Пожежа знищила в Лондоні 13 200 будинків, близько 90 церков (включаючи кафедральний собор Св.Павла), 50 складів і багато громадських будівель; близько ста тисяч людей стали бездомними.

В 1670 році в пам'ять про Велику лондонську пожежу біля її епіцентру було встановлено меморіальну колону заввишки близько 70 метрів, на котрій були вирізьблені історія пожежі і її гасіння. Офіційне розслідування прийшло до висновку, що пожежа виникла "по волі Господа, надзвичайно сухого літа і сильного вітру".

Зараз ви читаєте новину «Пекар не загасив піч - згоріло дві третини Лондона в 1666-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути