субота, 20 вересня 2014 14:00

Папу Урбана VI оголосили психічнохворим - 636 років тому почався Великий розкол

636 років тому в цей день почався Великий розкол в Римсько-католицькій церкві.

Автор: daonev.com
 

Кардинали, які зібралися на вибори нового Папи Римського, розташувалися в Фонді, на неаполітанській території - саме там 20 вересня 1378 року "альтернативним" Папою обрали кардинала - француза Роберта Женевського, який прийняв ім'я Климента VII.

"Великий розкол" в Римсько-католицькій церкві - період в історії папства в 1378-1417 роках, початок якому поклало обрання на папський престол одночасно двох пап - Урбана VI та Клемента VII. Даний період ще називають Велика Смута чи Велика Схизма.

Розкол у церкві стався після смерті Папи Римського Григорія XI в 1378 році, який, перебуваючи на смертному одрі, підписав документ, що наділяв кардиналів широкими правами у виборах нового папи. Під впливом римського натовпу кардинали, після смерті Григорія XI, обрали неаполітанця Урбана VI.

Незабаром політика нового Папи призвела до невдоволення серед кардиналів. А коли Урбан VI заявив про наміри реформувати курію і кардинальську консисторію, французькі кардинали відмовилися йому підкорятися і оголосили, що він психічнохворий. Вибори Урбана оголосили незаконними і недійсними, як вчинені під тиском натовпу.

Майже відразу обидва Папи зайнялися активним зміцненням своїх позицій. Обидва ставили своїх кардиналів, створювали свої курії, свої фіскальні системи. Незабаром пішли взаємні анафеми. Сутичка двох Пап завершилася безславною збройною боротьбою в Італії, а Рим розколовся на дві партії.

Зараз ви читаєте новину «Папу Урбана VI оголосили психічнохворим - 636 років тому почався Великий розкол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути