пʼятниця, 09 жовтня 2015 14:20

Олександр Македонський збудував курган на честь свого друга - вчені

Олександр Македонський збудував курган на честь свого друга - вчені
Фото: issayamcavoy.diary.ru

Найбільша гробниця Греції, розташована в Амфіполі (104 км від Салонік), могла бути герооном - святилищем на честь героя. Воно було присвячене Гефестіону - близькому другові Олександра Македонського, заявила керівник розкопок Катерина Перистері (Katerina Peristeri).

Гефестіон був не лише другом завойовника, але й його полководцем. Він був приблизно одного віку з Олександром і ріс разом з ним. Пізні джерела натякають навіть, що Гефестіон був коханцем царя, однак прижиттєвих свідоцтв про це немає. Він супроводжував Олександра впродовж усього походу в Азію і помер за кілька місяців до царя. Останній після смерті Гефестіона збожеволів від горя, скасував всі свята і навіть наказав стратити лікаря, який не зміг вилікувати соратника. Тіло Гефестіона кремували з великим почестями у Вавилоні.

За словами начальника експедиції, дослідникам вдалося виявити три написи "parelavon" ("отримав") і монограму Гефестіона. Катерина Перистері також послалася на розповідь Плутарха про те, що Олександр велів споруджувати храми на честь Гефестіона по всій країні. Вона не виключила того, що курган в Амфіполі побудував Дейнократ.

Гробниця в Амфіполі активно досліджується з серпня 2014 року. Пагорб Каста, в якому знаходиться гробниця, оточений потужною стіною, периметр якої становить близько 490 метрів. На насипі кургану був встановлена ​​статуя лева, висотою близько 5 метрів. Вхід у споруду "охороняли" статуї двох сфінксів.

Гробниця складалася з трьох камер. У двох з них відкриті мозаїчні підлоги. У першій мозаїка складалася з нерівних шматочків білого мармуру, викладених на червоному тлі. У другій камері мозаїка зображала сцену викрадення Кори - дочки богині родючості Деметри. Вхід в другу камеру "охороняли" дві мармурові статуї-каріатиди.

У третій камері знаходилася могила з останками п'яти чоловік: жінки, новонародженої дитини, двох чоловіків і кремовані останки. Аналіз останків показав, що жінці було близько 60 років, чоловікам - від 35 до 45 років.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Македонський збудував курган на честь свого друга - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути