Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2016 17:11

Один з перших готелів Києва відкрив кріпак
5

Фото: kiev.klab
Притулок-яслі для покинутих немовлят, 1914 рік

Колишній кріпак Григорій Гладинюк був одним з перших, хто в Києві розпочав готельний бізнес. Він народився в 1833 році на Волині. Після скасування кріпацтва, переїхав до Києва і влаштувався на роботу в готель "Європа" підсобним робітником. З часом юнака перевели на кухню, а в 1871 році Григорій став старшим кухарем.

За шість років роботи хлопець мав достатній капітал для того, щоб орендувати приміщення на розі Хрещатика і Бессарабської площі. Свій готель він назвав "Велика Національна". При ньому господар організував ресторан. У "Великій Національній" можна було зупинитись на декілька днів, а можна було й жити певний час. Цим користалися купці, які приїздили в Київ, щоб організувати свій бізнес.

Справи пішли успішно і в 1883 році Григорій Гладинюк придбав велику ділянку на розі вулиць Фундуклеєвської (нині Богдана Хмельницького) та Новоєлизаветинської (нині Пушкінська). Там побудував триповерхову будівлю "Готель Гладинюка", який зразу увійшов до розряду першокласних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 35 років тому кенаса стала Будинком актора

У київському путівнику за 1909 рік він був названий четвертим після "Гранд-Отеля", "Континенталя" та "Європа". В ньому часто зупинялись актори та гості міста. Крім цього, Гладинюк ввів ще одну "фішку" - на вокзалі чергували екіпажі та спеціальні люди, які зустрічали туристів і допомагали знайти їм помешкання в незнайомому місті. Також заклад славився відмінною кухнею. В ресторані подавались страви української кухні, іноземні вина та київські солодощі.

Як більшість заможних людей того часу, Григорій Гладинюк займався благочинністю. За власний кошт відкрив перший притулок-яслі для покинутих батьками немовлят. Пожертвував свою садибу в Києві для влаштування міської лікарні.

Помер Григорій Гладинюк у 1911 році. Похований на Байковому цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «Один з перших готелів Києва відкрив кріпак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути