пʼятниця, 29 серпня 2014 16:30

"Обов'язок людини - забезпечити себе" - картярі берегли банкноту-талісман
5

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

З часів, коли в Російській імперії почали ходити паперові гроші, на них мали стояти підписи управляючого Державним банком, а також підпис касиру. До таких підписів виявили інтерес не тільки колекціонери, а й картярі й шулери. Про це у коментарі для Gazeta.ua розповів науковий співробітник Музею однієї вулиці Анатолій Кияшко. В цьому музеї зберігають незвичну банкноту номіналом в один рубль, яку понад сто років тому старанно берегли як талісман.

"Мова йде про однорублеву купюру, яку підписував касир Держбанку. Це був дехто на ім'я Сергій Аркадійович Брут, - розповідає Анатолій, - За вказівкою, він став підписувати гроші з 1887 року. Але в чому цінність саме таких банкнот серед азартних гравців? Цікавість до паперового рубля зросла завдяки одному випадку з цим самим касиром".

Справа в тому, що касир Сергій Брут сам був завзятим картярем. У 1924 році він раптом повісився. Подейкували, що Брут програв у карти солідну суму грошей. А інші кажуть, що у важливому звіті в банку суми грошей не зійшлися. Тому й вирішив він покінчити життя самогубством.

"Як би там не було насправді, але після того випадку виникла легенда: рубль з підписом Брута — щасливий, і приносить удачу його власникові. Пішли чутки: один картяр ввесь вечір програвав, а заклавши раптом "брутівський" рубль, відразу виграв найбільшу суму". За рублями з підписом знаменитого касира почалося полювання. Поширилося воно з Петрограду до Києва. Тут рубль з підписом Брута продавали за значно більшу суму, ніж той коштував.

Тогочасні газети писали: "В Киеве и Киевской губернии в последнее время все больше и больше массы населения заинтересовываются приобретением так называемого "брутовского" рубля. Рубль этот, как известно, представляет собой самую обыкновенную кредитную бумажку, но тем не менее, как утверждают наивные люди, он обладает чудодейственным свойством избавлять от смерти… На обладателя "брутовского" рубля смотрят с завистью, как на обладателя целого состояния, и за обыкновенную рублевую бумажку иногда платят десять рублей".

"Поступово з талісману азартних гравців рубль перейшов у амулет, який приносить щастя. Такі купюри міняли, купували, а потім - ретельно берегли. Саме тому багато таких однорублевих банкнот дійшло до нас в хорошому стані", - пояснює Анатолій.

Зараз ви читаєте новину «"Обов'язок людини - забезпечити себе" - картярі берегли банкноту-талісман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути