субота, 11 лютого 2017 09:00

Нельсон Мандела сидів в тюрмі 18 років

Нельсон Мандела сидів в тюрмі 18 років
Нельсон Мандела Фото: brodude.ru

11 лютого 1990 року в Південній Африці після 27 років ув'язнення звільнено борця за права чорношкірих Нельсона Манделу. Його засудили 1964 році на довічне ув'язнення. Звільнення Мандели було однією з умов, які висунув Африканський Національний Конгрес.

У 1944 році 26-річний адвокат Мандела втупив до Африканського Національного Конгресу, найстарішої політичної організації чорношкірих південноафриканців. Сповідував принцип ненасильницької боротьби з апартеїдом. У 1961 році Мандела був вперше заарештований за підозрою у співпраці з партизанами. Через рік заарештований вдруге - за незаконний перетин кордону країни. Отримав 5 років тюрми. В 1964 році разом з іншими лідерами АНК був засуджений на довічне ув'язнення за справою 1961 року.

18 з 27 років свого терміну Мандела провів у тюрмі Роббен-Айленд. Маленька камера без ліжка, дозвіл на отримання і надсилання двох листів на рік, один 30-хвилинний візит відвідувача протягом року - це були умови, в яких утримували Манделу. Ще в тюрмі став символом антирасистського руху в ПАР. У 1989 році до влади в ПАР прийшов президент де Клерк. Він легалізував діяльність АНК, за рік розпорядився звільнити Нельсона Манделу. В багатьох містах країни пройшли багатотисячні мітинги і демонстрації.

Після звільнення Нельсон Мандела представляв інтереси АНК на переговорах з урядом білої меншості з приводу відміни апартеїду. У 1994 році АНК здобула перемогу на перших в ПАР вільних виборах, Нельсон Мандела був обраний президентом ПАР і залишався на цьому посту до 1999 року.

Нельсон Мандела народився 1918 в селі Гвезо на березі річки Мбаше. 20-річним мав стати вождем племені тембу. Відмовився від посади заради юридичної освіти. У 34 роки організовує першу юридичну компанію в ПАР, у якій працюють лише темношкірі. За два роки його арештували із 155 людьми за зраду. Через чотири роки справу закрили й Манделу відпустили. 1964-го його засуджують до довічного ув'язнення за діяльність в опозиційній партії "Африканський національний конгрес". Мандела виступив проти розстрілу 69 темношкірих протестувальників у Шарпервілі. Після легалізації боротьби проти апартеїду Манделу випустили на волю. Відтоді став символом боротьби темношкірих за свої права. 1993-го отримав Нобелівську премію миру. Наступного року Мандела став першим темношкірим президентом ПАР. Був тричі одружений, мав шістьох дітей, 17 онуків і 14 правнуків. Помер від легеневої інфекції у 95 років. Нельсона Манделу поховали 14 грудня опівдні в місті Куну поряд із синами та донькою.
Зараз ви читаєте новину «Нельсон Мандела сидів в тюрмі 18 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути