Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2016 18:39

Науковці переклали етруський напис

Науковці переклали етруський напис

Археологи переклали унікальний напис етруською мовою.

Науковці переклали напис етруською, що був зображений на камені одного з етруських храмів. Напис був присвячений богині Уні, яка згідно з давніми віруваннями була покровителькою родючості. Вчені припустили, що культ Уні у Поджіо-Колла (Італія) був титульним для етруської цивілізації. Про це повідомляє ЕurekАlert.

Опрацьований науковцями уривок може бути частиною священного тексту. Археолог Грегорі Варден сказав, що дана знахідка містить найдовший етруський текст, який зображений на камені.

"Досліджуваний камінь був частиною стіни етруського храму у Поджіо-Колла. Ми копали там, де й раніше виявляли знахідки. Артефакт із згадкою про Уні допомагає інтерпретувати культ родючості", - продовжує Варден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці знайшли давній човен

Етруські написи — явище унікальне. Здебільшого вони використовували лляну тканину або воскові таблички. Тексти, які збереглися, здебільшого короткі. Найчастіше їх знаходять у похованнях, що говорить про потойбічні вірування етрусків.

Як повідомлялося раніше, у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині група археологів розкопала давню кам'яну будівлю. Ця знахідка майже на століття давніша, ніж у Львові та Чернівцях. Її датують 1760 роком.

Зараз ви читаєте новину «Науковці переклали етруський напис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути