пʼятниця, 02 грудня 2016 18:20

Наша культура зможе перетравити донецьку "нелюбов" до України - історик

Наша культура зможе перетравити донецьку "нелюбов" до України - історик
фото: Сергій Старостенко

Роздмухану російськими політтехнологами донецьку ненависть до України треба висміювати в анекдотах і масовій культурі. Таку протидію пропонує історик Ростислав Мартинюк, 45 років.

В інтерв'ю Gazeta.ua він закликав не драматизувати місцеві відмінності, які властиві різним країнам і народам.

"Не думаю, що Донбас ненавидить усе українське. Це протистояння, зумовлене теперішніми обставинами, статусом, образами. Українська маскультура, якій дуже перешкоджає Москва, зможе перетравити ці прояви агресії і нібито навіть ненависті до українського. Шотландський націоналізм у Британії не загрожує ні війною, ні розвалом, а є частиною якщо не локальної ідентичності, то проявом спроможності жити на великій території", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба було пообіцяти людям на Донбасі, що все буде добре - за рік, два, три"

За словами Мартинюка, подібну непримиренність іноді можна побачити й на прикладі суміжніх сіл.

"Навколо мого села у Бахмацькому районі (Чернігівська область. - Gazeta.ua) є вісім сіл. Там існує ненависть, а є дружба, коли хрестини, футбол і на заробітки разом. Це не треба усувати силою. Варто давати моменти вихлопу через маскультуру. Дозволити собі показати в серіалі донбасівця, який ненавидить Україну. Висміяти це. Не можемо проявити театральність і комічність, бо постійно перебуваємо у стресі від московської маскультури. Не вибудувані свої техніки", - розповідає Ростислав Мартинюк.

Історик наводить приклад, коли українські землі перебували під владою різних держав, але й це не вселило українцям ворожості одне до одного.

"Нам кажуть, що конфліктуємо в середині держави. А як ми не те що не конфліктували, а зберігали єдність, коли були у п'яти державах? Словацьким українцям не прищепили ненависть до дончаків. Буковинським до чернігівців. Чому це має статися в межах однієї країни? Це можливо тільки з точки зору московського менеджменту. Колотити національними спільнотами, розгойдувати, називати відмінності міжетнічними конфліктами, повторювати, що Донбас не любить Україну. Це їхній інструментарій, який діє на нашій території".

Інтерв'ю з Ростиславом Мартинюком читайте у найближчих номерах журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Наша культура зможе перетравити донецьку "нелюбов" до України - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути