четвер, 27 листопада 2014 12:24

Нащадок самураїв майже тридцять років вів війну самотужки

Нащадок самураїв майже тридцять років вів війну самотужки
Японський розвідник Хіроо Онода

Молодший лейтенант японської розвідки Онода Хіроо прославився на весь світ тим, що майже 30 років після капітуляції Японії в Другій світовій війні вів партизанську боротьбу на одному з Філіппінських островів.

Онода Хіроо пішов на фронт у 1942 році, коли йому ледь виповнилося 20 років. Спершу він потрапив в піхоту, але згодом його направили на навчання розвідки і до 1944 року успішно дослужився до звання другого лейтенанта, тоді й потрапив на філіппінський острів Лубанг.

Отримавши наказ саботувати місцеве населення, Онода з однополчанами вів партизанську боротьбу проти американців. До 1945 року, коли Японія готувалася капітулювати, Онода Хіроо отримав наказ від генерал-лейтенанта Сідзуо Йокояма. Генерал вводив категоричну заборону на самогубство і звелів чекати підкріплення і стояти до кінця стільки, скільки буде потрібно.

Справжній нащадок самураїв, Онода з товаришами по службі пішли вглиб острова. Харчуватися доводилося бананами, кокосами і щурами. Періодично вони крали у місцевих селян рис і забивали заблукалих корів.

Лейтенант Онода категорично відмовлявся вірити в те, що війна закінчилася. Ситуацію ускладнював і той факт, що під час навчання його попереджали, що будь-яка інформація про припинення військового конфлікту з боку супротивника не відповідає дійсності.

З часом Онода почав вбивати людей, які випадково заблукали в лісі, вважаючи їх шпигунами. До 1959 року японського лейтенанта так і не вдалося знайти, і його оголосили загиблим. Лише в 1974 році японський студент Норіо Судзукі знайшов лейтенанта, який відмовлявся повертатися в цивілізацію, посилаючись на те, що не отримував відповідного наказу від свого керівництва. З такої нагоди на Філіппіни виїхала японська делегація, у складі якої був колишній командир Оноди, який зумів переконати лейтенанта скласти зброю. Лише тоді найвірніший японський солдат офіційно здався президенту Філіппін Фердинандо Маркосу, який погодився помилувати його.

Соціалізація Хироо Оноду пройшла досить успішно: він повернувся до Японії, одружився з вчителькою молодших класів, зайнявся розведенням худоби і заснував громадську організацію "Школа природи" для виховання здорового молодого покоління.

Зараз ви читаєте новину «Нащадок самураїв майже тридцять років вів війну самотужки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути