Ексклюзиви
пʼятниця, 11 вересня 2015 14:00

Індіанці пили какао ще 1200 років тому - вчені

Індіанці пили какао ще 1200 років тому - вчені
Керамічна посудина для напою з плодів какао, бл. 750 року н.е. Фото: Patrick D. Lyons / Arizona State Museum

Патриція Кроун (Patricia Crown) з Університету Нью-Мексико встановила, що мешканці північного заходу сучасної Мексики і південного заходу США як мінімум з 750 року регулярно вживали два напої, що містять кофеїн. Один з них робився з плодів дерева какао. Інший був відомий у індіанських народів як "чорний напій", його готували з листя і стебел певного виду гостролиста Ilex vomitoria.

Слід зазначити, що "чорний напій" використовувався виключно в ході певних ритуалів. Часто це питво викликало блювоту, що вважалося частиною церемонії, тому європейці дали рослині, з якого робили напій, латинську назву, яка в перекладі означає "гостролист блювотний". Проте пізніше було встановлено, що питво, приготоване з Ilex vomitoria, саме по собі блювоти не викликає. Ефект був наслідком додавання індіанцями якихось інших трав або ж просто був пов'язаний з тим, що "чорний напій" пили після тривалого посту. З близькоспорідненої рослини Ilex paraguariensis, яка росте в Південній Америці, роблять відомий напій мате. Основними діючими речовинами в "чорному напої", як і в какао, були кофеїн і теобромін.

Група вчених на чолі з Патрицією Кроун досліджувала 177 фрагментів керамічних посудин з даного регіону, що датуються VIII - XIV століттями, і на 40 з них виявила сліди кофеїну і теоброміну. Результат цікавий тим, що ні гостролист, ані дерево какао не ростуть у цьому регіоні. Гостролист поширений на узбережжі Мексиканської затоки і у Флориді, дерево какао зустрічається в Мексиці, але дещо південніше. Тому автори дослідження припускають, що як какао-боби, так і листя гостролиста служили важливими об'єктами міжнародної торгівлі, що зв'язувала сучасну Арізону і Нью-Мексико з Мезоамерикою.

Іншим свідченням такої торгівлі дослідниця вважає кістки червоних ара (Ara macao), знайдені археологами в багатьох поселеннях південного заходу США. Цей вид папуг, як і деякі інші, служив у доколумбовій Америці престижним подарунком, тому в ході міжплемінних обмінів дарами папуги часто виявлялися далеко від місць свого проживання. У природі червоний ара на території США не зустрічається.

Зараз ви читаєте новину «Індіанці пили какао ще 1200 років тому - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути