понеділок, 15 вересня 2014 17:30

Найстарший в роду Романових помер на 92-му році життя в Італії

В Італії на 92-му році життя помер старший в роду Романових - князь Микола Романович.

Автор: justmedia.ru
  князь Микола Романович
князь Микола Романович

Микола Романович представляв Миколаївську гілку - старшу в чоловічій лінії династії. Його батько Роман Петрович - князь імператорської крові, троюрідний брат і хрещеник останнього государя, мати Парасковія Димитріївна - дочка графа Димитрія Шереметєва, друга дитинства і флігель-ад'ютанта Миколи II.

У 1989 році Микола Романович очолив Об'єднання членів роду Романових, а в 1992-му вперше відвідав Росію. Він займався громадською діяльністю, а також був істориком династії Романових.

Після переїзду сім'ї до Риму в передвоєнні роки він вступив на класичне відділення ліцею. У 1942 році 19-річний Микола Романов відкинув пропозицію фашистського уряду Італії стати королем окупованої Чорногорії. З липня 1944 року він працював в організаціях союзників, що займалися військовими пропагандистськими акціями проти нацистів.

Після війни сім'я оселилася в Єгипті, потім повернулася до Європи. В січня 1952 року князь одружився на італійці Свеве делла Герардеска, спадкоємиці графського роду. До переїзду сім'ї до Швейцарії він управляв маєтком в Тоскані.

Автор: itar-tass.com
 

Очоливши в 1989 році за рішенням родичів об'єднання членів дому Романових, він поставив метою "досягти чинного й історично правильного" ​​церемоніалу перепоховання жертв катеринбурзької трагедії. У липні 1998 року брав участь в церемонії поховання в Петропавлівському соборі останків Миколи II і членів царської родини.

З подій останніх років старший в роду Романових на особливе місце ставив відновлення канонічної єдності Руської православної церкви після розколу, викликаного революцією і Громадянською війною.

Одна з ініціатив представників династії - благодійний фонд, який на прохання князя очолив в Данії його молодший брат Димитрій Романович. Серед справ фонду - допомога лікарням і дитячим садкам в Росії.

Зараз ви читаєте новину «Найстарший в роду Романових помер на 92-му році життя в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути