Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2017 09:00

Найбагатший музей світу звинуватили у контрабанді цінностей

Найбагатший музей світу звинуватили у контрабанді цінностей
Музей Гетті в Малібу у Каліфорнії

28 лютого 1982 року Музей Гетті в Малібу у штаті Каліфорнія став найбагатшим музеєм світу. Цього дня він отримав $1,2 млрд доларів, котрі заповів музею його засновник нафтовий магнат Жан Поль Гетті. Сума пожертви у вигляді спеціального трастового фонду склала 700 мільйонів доларів. Але за шість років, які пройшли після смерті Гетті у судових позовах щодо заповіту його дітей і колишніх дружин, сума подвоїлась. Згідно з волею Гетті музей може щороку використовувати на "поширення мистецьких і загальноосвітніх ідей" 4,25% прибутку, що в 2000 році склало майже 200 мільйонів доларів.

Музей був заснований нафтовим магнатом Полом Гетті (1892-1976) З грудня 1997 року. Він був до часу смерті найбагатшою людиною світу. Залишені ним на потреби музею багатомільярдні статки зробили музей Гетті найспроможнішим набувачем творів "старих майстрів" та античної скульптури. Керівництво музею завзято взялося за скупку полотен великих художників. Протягом 1980-х років їх звинувачували у створенні штучного ажіотажу на ринку творів мистецтва, який призвів до позамежного підвищення цін. Це зробило музей Гетті своєрідним монополістом з придбання видатних творів мистецтва на мистцьких аукціонах.

У 2006 р. Центр Гетті виявився замішаним у скандалі, пов'язаному з контрабандним вивезенням античних старожитностей з Італії та Греції (таких, як бронзовий "Атлет з Фано"). Італійський уряд зажадав у музею повернути всі цінності, вивезені з країни незаконним шляхом.

Зараз ви читаєте новину «Найбагатший музей світу звинуватили у контрабанді цінностей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути