Ексклюзиви
середа, 25 травня 2016 18:25

На вивчення середньовічного цвинтаря виділено 1,2 мільйона фунтів стерлінгів

На вивчення середньовічного цвинтаря виділено 1,2 мільйона фунтів стерлінгів

Фонд Wellcome Trust надасть грант розміром 1,2 мільйона фунтів стерлінгів дослідникам середньовічного цвинтаря, яке було знайдено в Кембриджі

Воно розташовується під будівлею старої школи богослов'я, що належить Коледжу святого Іоанна. Перші людські останки були знайдені при реконструкції будівлі в 2010 році. До 2015 року археологічні дослідження трималися в секреті, поки, нарешті, не оголосили, що виявлені неушкоджені кістяки 400 осіб і фрагменти ще близько тисячі скелетів. Повідомляється на сайті фонду.

Про наявність кладовища під коледжем святого Іоанна історики здогадувалися з середини XX століття, але вони не підозрювали його масштабів. Лікарня в цьому місці була заснована в 1195 році. Спочатку вона призначалася для незаможних, але поступово перетворилася у великий медичний заклад, де лікувалися не тільки бідняки, а й заможні жителі міста, а також вчені з Кембриджського університету.

Археологи виявили шість "поколінь мешканців" кладовища, тобто його територія шість разів повністю заповнювалася похованнями, а чергові поховання починали здійснювати поверх старих. Незвичайним здавалося відсутність останків молодих жінок і дітей. Жінки складають приблизно половину похованих, але вік більшості з них від 25 до 45 років, що досить багато на ті часи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лондонські археологи розкрили таємницю Стоунхенджа

Тепер фахівці з Інституту археологічних досліджень (McDonald Institute for Archaeological Research) Кембриджського університету планують не тільки продовжити археологічні розкопки, але провести також остеологічні, ізотопні та генетичні дослідження останків.

Нагадуємо, що команда археологів виявила в Китаї сліди однієї з найдавніших в історії пивоварень, вік якої становить близько 5000 років.

Зараз ви читаєте новину «На вивчення середньовічного цвинтаря виділено 1,2 мільйона фунтів стерлінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути