пʼятниця, 12 лютого 2016 15:15

На Київських контрактах можна було купити листівки "тільки для жонатих"
7

Фото: photo.history.kiev.ua

"На контракты свозились товары из всех важнейших торговых пунктов России; приезжали иностранные купцы; жиды-торговцы и факторы кишели тысячами на Подоле. В контрактовых залах расположены были всевозможные товары. В других залах день и ночь шла азартная карточная игра. Проигрывались тысячи, десятки и сотни тысяч, исчезали целые имения. Игру часто вел знаменитый шулер С-ич. Все помещики, все магнаты юго-западного и северо-западного края и даже царства польского являлись сюда поиграть, покутить, а также покупать, продавать или арендовать имения и послушать знаменитых артистов: пианиста Листа, виолончелиста Серве, поляка Коссовского и многих других, которые поочередно посещали Киев во время контрактов", - писав у своєму щоденнику Автоном Солтановський, який у 1845-1849 роках навчався на філософському факультеті Київського університету.

Протягом 120 років — з 1797 по 1917 роки, у лютому на Подолі у Києві проводили ярмарку - "Київські контракти". До того центр ділового життя краю був у Дубно на Волині. Там проводились щорічні з'їзди поміщиків і торговців. За наказом російського імператора Павла місце змінили.

"С-ич рассказывал чудеса. Где-то в Италии он сорвал игорный дом и с миллионами прибыл в Вену, но там все спустил. Тогда ему пешечком, прося подаяния, пришлось пробиратся к семье в свою деревеньку в Волынской губернии. Контракты всегда выводили его из затруднения. Он заключал в Дубно условие с богатым балагулой (еврейским извозчиком). Тот должен был его на свой счет в карете доставить на контракты в Киев и всю дорогу в первые дни в в Киеве содержать его по-магнатски и дать денег на разживу. Затем, когда фонды С-ича поднимались в гору, он расплачивался с балагулой", -писал Солтановський.

Особливо багатими були контрактові зал та склад скла і кришталю Мальцева, які знаходились на набережній Дніпра. Найбагатша крамниця різноманітних товарів належала купцю Барському із київських православних міщан.

Добре заробляли на Контрактах продавці алкогольних напоїв. Як писав в 1851 році в журналі "Современник" письменник Станіслав Пономарьов: "Местные торговцы бакалейных лавок выручали в день до 10 тыс. рублей ассигнаций и более, так что едва успевали получать деньги; продавец пива продавал в день более 1000 бутылок, которые тут же на месте распивались, и до 150 полубочек (в 20 ведер) на вывоз".

Вечорами влаштовувались бали, вистави та концерти. Серед відомих артистів, крім згаданих у спогадах, були скрипалі Генріх Вінявський і Кароль Липинський, співачка Анжеліка Каталіні. Ці зібрання відвідували Олександр Пушкін, Микола Гоголь, Оноре де Бальзак, Адам Міцкевич, Тарас Шевченко.

"Контракти! Це слово для киянина – ціла картина. Лютий-місяць. Перші дні кріпкий, а далі – мокрий, брудний сніг. Майдан на Подолі, позаставлюваний рундуками з дощок. Снує густа юрба народу. Риби завдовшки на цілий сажень повиставлювано перед крамницями тут-таки на майдані. Тут димлять вафлі, тут продають "чортиків" та "тещині язики", тут цілі купи навалено нечаєвських медяників. Крамнички з галантереєю та усяким дріб'язком. Настирливі вигуки крамарів – двадять п'ять канавертов, п'ять всьо по п'ять двадцять п'ять!", - згадував через п'ять років після останніх контрактів історик Федір Ернст.

Центральною спорудою події був сірий від часу контрактовий будинок. Його чотири масивні колони завжди були обклеєні оголошеннями.

"Усередині – "восточнічєловєкі", що продають шалі та пантофлі, татарин з казанським милом, білизна, уральське каміння здоровенні купи різнобарвної мануфактури, галоші, вяземські медяники (що ніколи у Вязьмі не бували), токарські вибори сліпців та листівки у запечатаних конвертах – "тільки для жонатих", – продовжує Федір Ернст. - Не самісінький-но Поділ — всенький Київ оживає. Готелі переповнені вщерть, на Хрещатику сила-силенна народу, що ледве на тротуарах умістяться."

Півтора століття тому, коли контракти були у своєму розквіті, Київ дуже сильно відрізнявся від того, яким його знають нинішні покоління.

"В 1846 году Киев, если не считать церквей и монастырей, был более деревянным чем каменным. На Крещатике был только двухэтажный дом почтампа и еще какой-то недостроенный трехэтажный. Все прочие дома были одноэтажние деревянные крытые гонтой. Старый Киев еще был обнесен тройным валом начинавшимся от Десятинной церкви, возобновленной купцами Анненковыми, и тянувшимся до Козьего болота. Как гласила молва, возобновление храма задумано было Анненковым в виду необходимости загладить этим какое-то темное дело", - доповнює спогади Солтановський.

Олександр Гандзій

Зараз ви читаєте новину «На Київських контрактах можна було купити листівки "тільки для жонатих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути