Ексклюзиви
вівторок, 13 січня 2015 16:25

На Кіпрі вчені знайшли унікальний амулет із зображенням Гора та християнським написом

На Кіпрі вчені знайшли унікальний амулет із зображенням Гора та християнським написом
Лицева сторона амулета з зображенням Гарпократа. Фото: Marcin Iwan

Під час археологічних розкопок біля містечка Неа Папос на Кіпрі експедиція Ягеллонського університету на чолі з Евдоксією Папучі-Владикою виявили цікавий амулет, який датується V століттям нашої ери.

Амулет виявили ще 2011 року, однак вивчення його триває й сьогодні. Вчені встановили, що амулет складається з двох сторін. На лицьовій стороні амулета зображено бога Гора (Гарпократа) та міфічну істоту кіносцефала, тобто людину з головою пса.

Євдоксія Папучі-Владика стверджує: "Художник слабо розбирався у предметах, які він зображував. За основу була взята єгипетська міфологія, однак автор амулета знав її дуже поверхово."

На другій стороні амулета знаходиться паліндром давньогрецькою мовою, довжина якого становить 59 літер. Вченим вдалося розшифрувати його та перекласти. У написі говориться: "Господь (Бог) є носієм таємного імені, і лев Ра береже його храм."

Оскільки у V столітті християнство було державною релігією у Візантії, це амулет свідчить про те, що у цей час язичницькі та християнські вірування співіснували, а інколи й перепліталися химерним чином.

Зараз ви читаєте новину «На Кіпрі вчені знайшли унікальний амулет із зображенням Гора та християнським написом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути