пʼятниця, 19 вересня 2014 18:00

Лист Бандери про смерть Шухевича - оприлюднили документи про діяльність ОУН в діаспорі

Радянські спецслужби збирали інформацію про діяльність українських організацій за кордоном, маючи на меті зупинити підтримку української боротьби за незалежність.

Автор: cdvr.org.ua
  Лист Степана Бандери до ватажків ОУН на УЗ від 1951 року
Лист Степана Бандери до ватажків ОУН на УЗ від 1951 року

Від сьогодні завдяки Архіву СБУ та Центру досліджень визвольного руху ці документи доступні для кожного.

Це 320 документів, підписаних Степаном Бандерою-"Бийлихом", Романом Шухевичем-"Тарасом Чупринкою", Василем Куком-"Лемішем", Ярославом Стецьком, Степаном Ленкавським та іншими провідниками визвольного руху. Вони висвітлюють невідомі широкому загалу факти української історії.

Основу архіву складають документи Української Головної визвольної ради (підпільного парламенту воюючої України), зокрема її закордонного представництва, закордонних частин Організації українських націоналістів.

В колекції також оприлюднено матеріали Антибільшовицького блоку народів — ініційованого українцями об'єднання політичних організацій різних націй для боротьби з червоним тоталітаризмом.

"Цікавим є, наприклад, лист Степана Бандери, датований весною 1951 року, у якому є інформація про його реакцію на загибель головного командира УПА Романа Шухевича, у 1950 році, систему зв'язку підпілля ОУН в Україні зі структурами організації, які діяли у вільному світі", — розповів заступник директора Архіву СБУ історик Володимир Бірчак.

Серед документів є також періодичні видання, опубліковані в інших країнах, як от "Союз українців самостійників в Канаді" ("Ukrainian Selfreliance League of Canada"), видане у місті Вінніпег (Канада) 1928 року.

Зараз ви читаєте новину «Лист Бандери про смерть Шухевича - оприлюднили документи про діяльність ОУН в діаспорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути