вівторок, 21 жовтня 2014 19:15

Купець спалив свій магазин, щоб отримати страховку - невідома історія сірників

Купець спалив свій магазин, щоб отримати страховку - невідома історія сірників
Унікальна сірничниця з Музею історичних коштовностей. Фото: Ірина Гегельська

Ці маленькі палички одним помахом роблять світ світлішим, а чай на кухні кип'яченим. В 1805 році їх винайшов француз з чарівним ім'ям Шансель. В Росію їх принесли в 1812 році вояки, які поверталися із Заходу.

Перші сірники були не дуже зручні, тому що для запалу їх потрібно було вмочити в баночку з азбестом і сірчаною кислотою після чого вони спалахували. Тому з 1860 року швидко набувають популярності шведські фосфорні сірники. Швед Лундстром удосконалив їх таким чином, що вони загорялись тертям практично об будь-яку поверхню.

З появою сірників з'явились і вишукані сірникові коробочки. Як і решту предметів розкоші, російські майстри виготовляли їх із срібла і прикрашали різнокольоровими емалями.

В 1930 роках минулого століття в київському антикварному магазині історичним музеєм була придбана срібна, а всередині позолочена сірничниця. В 60-х роках вона була передана Музею історичних коштовностей, де виставляється сьогодні в залі російського мистецтва. Для її оздоблення майстер використав модну на той час техніку емалі по скані.

Спершу скрутив в мотузочку декілька тоненьких золотих дротинок і припаяв до коробочки в вигляді квітів, стеблин та кульок. Візерунок при високій температурі (500—800 °C) заповнив різнокольоровим склом – бірюзових, червоних, білих, зелених кольорів.

На жаль, тавра майстра на виробі немає. Судячи з клейма міста Москви, це робота саме московського майстра. В другій половині 19 ст. в у такому стилі працювали ювелірні фабрики Овчинников, Мишуков, Курлюков та інші.

Схожа сірничниця, а також портсигар були виготовлені на московській фабриці постачальника імператорського двору Івана Хлебнікова. Ювелірні вироби не тільки купувала російська знать, але їх також направляли на міжнародні виставки, де вони завойовували найвищі нагороди.

Побачити сірничницю на власні очі можна у Музеї історичних коштовностей, що на території Києво-Печерської Лаври. Музей працює щоденно, крім понеділка, з 10 години ранку і до 16.45.

До речі, з приводу легкозаймистості шведських сірників. В гумористичному журналі того часу "Будильник" була надрукована стаття про купця, який спалив свій магазин для того, щоб отримати страховку. Коли його запитали про причину пожежі, він відповів: "Дуже просто, у всьому винні пацюки! Кожну ніч вони в лавці товар псують і сірниками бавляться… Ну і загорілись."

Зараз ви читаєте новину «Купець спалив свій магазин, щоб отримати страховку - невідома історія сірників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути